Cykel- och vandringsleder med historiska stopp

Guldgrävare, försvunna gårdar och 1600-talstorg. I Lofsdalen och Piteå satsas det på cykel- och vandringsleder med stopp som berättar om den lokala kulturhistorien.


Historisk vandringsled i Lofsdalen
Helena Fjellgren, projektledare för Vision Lofsdalen, är glad över den nya Kulturleden som delar med sig av Lofsdalens unika historia till både besökare och bofasta. Foto Helena: Anette Andersson

I Lofsdalen finns en fem km lång kulturhistorisk cykel- och vandringsled som berättar om Lofsdalens unika historia. Längs leden tar 25 skyltar med text och bilder med besökaren genom en historia fylld av allt från guldgrävare och de första skidturisterna till gårdarna som försvann med regleringen av Lofssjön.


– Det är fantastiskt att kunna bevara och dela med sig utav Lofsdalens härliga historia. Kulturvandringen har blivit en aktivitet där alla kan delta och vi är glada att se till att historien lever vidare, säger projektledare Helena Fjellgren.

Kulturleden är en del av den 20 km långa Pilgrimsleden MTB, en stigcykelled där cyklisterna får uppleva alltifrån gammal tallskog till fjällcykling över myrar och en fornhistorisk gravplats. Den som väljer att vandra Kulturleden börjar i Lofsdalens bykärna och får en fin vandring runt byn. Leden går att vandra med barnvagn och rullstol.


Historisk vandringsled i Piteå
Den sju km långa Piteå 400-leden startar i stadens ursprungliga delar i Öjebyn och avslutas i det moderna Piteå. Flygbild: Maria Fäldt (CC BY-SA 4.0)

I Piteå föddes idén till en historisk vandringsled under planeringen av firandet av Piteå 400 år – en ny vandringsled som skulle gå från det gamla till det nya och som skulle erbjuda ett axplock ur Piteås 400-åriga historia.


Piteå 400-leden startar i Öjebyn vid stadens ursprungligaste placering och slutar i Badhusparken i anslutning till dagens stadskärna. Leden är sju kilometer lång och invigs i samband med firandet av Piteå 400 år den 12 maj.

– Just nu håller vi på att montera skyltar på de olika hållplatserna längs leden. Via skyltar och filmer som man når via QR-koder kan vandraren ta del av intressanta berättelser från Piteås historia. Vi hoppas att det blir uppskattat av alla åldrar, säger Roger Norén vid Studio Acusticum som har uppdraget att arrangera firandet.


Pandemin sätter stopp för planen att inviga leden med en gemensam vandring mellan Öjebyn och Badhusparken. Istället blir invigningen en programpunkt i den digitala födelsedagsfest som sänds live från Piteås konserthus Studio Acusticum den 12 maj.