Historisk bro lyftes på plats

Efter att idén föddes för 150 år sedan är bron över rhododendronravinen på Sofieros slott i Helsingborg nu äntligen på plats.Sofiero slott och slottsträdgård anlades av drottning Sofia och hennes make kung Oscar II för drygt 150 år sedan. Redan då föddes tanken hos drottning Sofia om en bro över ravinen. Därför har den fått namnet Sofias bro.


Bron transporterades i två delar till Sofiero där den sedan svetsats samman. Det spektakulära lyftet för att sätta den 40 ton tunga och drygt 57 meter långa specialkonstruerade bron på plats gick helt enligt plan. Det krävdes dock hjälp av en av Nordens största kranbilar.

När Sofieros rhododendron blommar kommer mängder av besökare för att njuta av färgprakten. Nu blir den upplevelsen tillgänglig även för de som av olika skäl inte kan ta sig ned genom ravinen.


– Satsningen på Sofias bro är en del i det långsiktiga arbetet med att utveckla Sofiero som ett attraktivt besöksmål under hela året. En viktig aspekt i det arbetet är också tillgänglighet och att göra det möjligt för så många människor som möjligt att uppleva alla delar av Sofiero, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.


Sofias bro är designad av det danska arkitektkontoret Dissing+Weitling och konstruerad av stålföretaget Bladt Industries. Officiell invigning av bron är den 14 april när Sofiero öppnar för säsongen.