Hemavan är årets skidanläggning 2018

Årets Skidanläggning 2018 är Hemavan, Årets Skidinspiratör 2018 är Åre Sessions och årets Gerremopris går till Bo Funcke. Priserna delades ut i samband med årsmötet för SLAO – Svenska Skidanläggningars Organisation.


I Hemavan finns Sveriges nordligaste gondollift. Foto: Hemavan Alpint AB

Årets Skidanläggning tilldelas en skidanläggning för ett utomordentligt engagemang och en idérikedom som bidragit till att utveckla branschen – verksamhetsmässigt eller geografiskt – långt utöver det vanliga.


Hemavan har satsat stort i år och byggt Sveriges nordligaste gondollift vilket är en del av anledningen till att de fick priset. I motiveringen står det också: Med nya ägare och en tydlig vision mot 2025 lockar de både entusiaster och celebriteter samtidigt som de bibehåller en personlig prägel och integrerar utveckling tillsammans med byn på ett smakfullt sätt.

Åre Session fick priset som Årets Skidinspiratör med motiveringen: Med stor idérikedom vände Åre Sessions en negativ trend kring avslutningshelger till ett innovativt evenemang som lockar rekordpublik. Kombinationen av musikfestival och skidåkning visade sig vara ett vinnande koncept.  


Gerremopriset delas ut till någon som genom ett gott affärsmannaskap och/eller sitt entreprenöriella sätt skapat helhetsupplevelser för gäster och/eller en destination utöver det vanliga.


I år gick till priset till Bo Funcke, Romme Alpin med motiveringen: Med ett skarpt öga för både stora och små förbättringar har den här personen tillsammans med sin familj skapat en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Med sin passion för skidåkning och förståelse för vad en skidåkare efterfrågar har personen satt en helt ny destination på kartan. Det har genererat många nya jobb i regionen och för många ungdomar ett första steg ut i arbetslivet. Genom sina insatser och investeringar finns nu fantastiska möjligheter att ta emot stora gästvolymer. Inte minst skolelever på friluftsdag som får möjlighet att testa på och sedan bli framtida skidåkare. Med sin långa erfarenhet av att driva skidanläggning, sin uppfinningsrikedom och entreprenörskap har årets vinnare varit en stark inspirationskälla och tillgång för både kollegor och gäster.