Helsingborg siktar på Multisport-EM 2023

SM i duathlon 2019 hålls i Helsingborg 14–15 september. Mästerskapet blir starten på en ansökningsprocess där svensk triathlon och Helsingborgs stad har som mål att värva ett multisportmästerskap inkluderande sex EM inom ramen för ett event till 2023.


Deltagare i Helsingborg Duathlon 2017. Foto: Svenska Triathlonförbundet

SM i duathlon (löpning-cykel-löpning) arrangeras av Svenska Triathlonförbundet (STF) tillsammans med lokalt föreningsliv. Mästerskapet rymmer, förutom elit, tävlingsklasser i alla åldrar samt klasser för motionärer och barn och ungdom.


– Vår stad är en perfekt arena för utomhusevenemang och jag hoppas att såväl invånare som näringslivet kommer att uppleva positiva effekter av kommande tävlingar i Helsingborg, säger Johan Lundell, chef Helsingborg convention & event bureau.


Duathlon-SM 2019 är uppstarten i en process för att värva ett multisportmästerskap som inkluderar sex EM inom ramen för ett event till 2023. Mästerskapen är både för elit och deltagare i olika åldersklasser. Tävlingarna genomförs under flera dagar och grenarna är medeldistans (triathlon), duathlon, cross (triathlon och duathlon), aquathlon och aquabike. Totalt samlar eventet över 3000 deltagare.

Som en del i STF:s och Helsingborg stads gemensamma process mot ett multisports EM 2023 är avsikten att förlägga fler mästerskap i Helsingborg under åren 2020–2023. Syftet är att stärka både möjligheterna till ett framgångsrikt BID och arrangörskapet.


– Svensk Triathlon har god erfarenhet av arrangemang och ser internationella mästerskap på hemmaplan som en viktig del i vår idrotts utveckling. Det stärker vår idrott och ger aktiva långsiktiga mål, säger Ola Silvdahl, generalsekreterare STF.


Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för en sammanfattning av veckans nyheter. Du kan när som helst sluta prenumerera på nyhetsbrevet. Länken hittar du på vår förstasida.