Helsingborg får helt ny park med minigolfbana

Sundstorget i centrala Helsingborg omvandlas varje vår till en grön oas med olika teman och planteringar som står där under sommarsäsongen. I år skapas istället en helt ny park som ska vara kvar året om. 88 träd, minigolfbana och glasskiosk är redo att flytta in på torget.


Sundstorget i Helsingborg får en park med golfbana.
Sundstorget i Helsingborg utvecklas till att bli en mötesplats året runt med grönska och minigolfbana. Bild: Helsingborgs stad

Den nya parken på Sundstorget blir en så kallad flyttbar park. Helsingborg testar detta koncept för att se hur fler tillfälliga gröna platser i stadsmiljön kan skapas i väntan på permanenta planteringar. De 88 träden som ska placeras på torget kompletterar de befintliga rabatterna och tillsammans bidrar de till att göra torget till en grönare och mer trivsam plats.


– Många av Helsingborgs hästkastanjer har drabbats av sjukdom och behöver ersättas. Vi testar nu att köpa in träden i förväg och låta dem stå på tillväxt i stadsmiljön i stället för på en plantskola någon annanstans. Då håller vi koll på att träden växer och mår bra samtidigt som alla kan njuta av grönskan under de år som testet pågår. Det är ett spännande lite annorlunda projekt och en del av stadens satsning på H22 där vi utforskar nya möjligheter, säger Martin Hadmyr, stadsträdgårdsmästare i Helsingborgs stad.

I slutet av april ska alla träd vara på plats och i maj får de sällskap av en minigolfbana och en glasskiosk.

– Vi är enormt glada för Helsingborgs stads satsning på Sundstorget. Vi har under flera år tillsammans med staden samarbetat med fastighetsägare och verksamheter runt torget och hoppas nu att minigolfbanan ska bli lika populär som isbanan. Planteringen bidrar samtidigt till fylla torget med grönska och liv, vilket gör det till en tryggare och skönare plats, inte bara på sommaren utan hela året, säger Hanna Candell, vd för Hbg city.