Hela Skåne sover ute

Nu är Hela Skåne sover ute igång! Stiftelsen Skånska Landskap vill slå ett slag för uteliv när bokskogarna slår om till ljusgrönt och vitsipporna blommar och uppmuntrar alla att sova ute 27 april–3 maj. Ta en siesta på ängen, tälta i skogen eller kryp in i ett vindskydd.


#helaskånesoverute #skånskalandskap #skanskalandsk #tältning #vindskydd
En härlig utsikt att både somna och vakna till. Projektet Hela Skåne sover ute vill få fler att upptäcka naturen i sin närhet – och fler dimensioner av den. Foto: Torbjörn Lingöy

Tillsammans med Naturum Skrylle, Naturum Söderåsen och Naturskolan i Lund vill Stiftelsen Skånska Landskap få fler att upptäcka naturen i närområdet, gärna nya dimensioner som skymningsljus, morgonsol och nattens mystik.


– Det krävs inga avancerade och dyra friluftsprylar för att sova ute under denna årstid. Spänn upp en presenning, ta fram en skumgummimadrass och kryp ihop under en filt eller ett sängtäcke. Ta på dig en värmande mössa och njut av nattens klara luft och spännande ljud, säger projektledare Torbjörn Lingöy, Stiftelsen Skånska Landskap.

Under sova ute-veckan kan man ge sig ut på egen hand eller följa med på de aktiviteter som arrangeras. Till exempel skymningspromenad, valborgsläger, sova i träd, skogsbad och fredagsmys, hänga med scouter, sova i vindskydd och fladdermusvandring.


Alla som beger sig ut uppmanas att dela sina utenätter på Instagram med hashtaggarna #helaskånesoverute samt #skanskalandskap för en chans att vinna ett sova ute-kit samt ett signerat ex av boken ”Sova ute”.


Stiftelsen Skånska Landskap anser att det är viktigare än någonsin att locka ut människor i naturen för att främja folkhälsan genom frisk luft, naturupplevelser, återhämtning och rörelse. Genom att hålla avstånd även utomhus, samlas i små sällskap och följa hygieniska krav från myndighetshåll är risken för smittspridning mycket liten.