Hela Skåne sover ute

Sova i träd, valborgsvila, barnvagnsslummer, natthäng, sova med hund och mycket mer... Stiftelsen Skånska Landskap vill locka fler att upptäcka naturen och sova utomhus och ger starthjälp 29 april–5 maj med arrangemanget Hela Skåne sover ute.


För den som inte själv vill leta upp en sovplats utomhus finns det många aktiviteter att välja mellan under Hela Skåne sover ute. Foto: Uwe Mücke/Pixabay

Bakom initiativet Hela Skåne sover ute står Stiftelsen Skånska Landskap, Naturum Skrylle, Naturum Söderåsen och Naturskolan i Lund. Syftet är att få fler att ta med sig familj och vänner ut i naturen. Äventyren finns ofta närmare än man tror.


– Ta chansen och upplev något som inte hör vardagen till. Upptäck ett Skåne som för de flesta är höljt i dunkel, säger projektledare Torbjörn Lingöy, Stiftelsen Skånska Landskap.


För de som vill haka på ett arrangemang finns det omkring 35 sova-ute-aktiviteter att välja mellan. Till exempel utevila för barn i Skrylle, tältäventyr i Frostavallen, natthäng i Klåveröd, sova i träd och göra egen hängmatta i Fulltofta, barnvagnsslummer i Kronoskogen, valborgsvila i Söderåsen, sova med jycken i Mossbystrand, vindskydd med musik i Torup och fredagsmys i Tomelilla.

Men givetvis kan man skapa sin egen uteaktivitet. Det är bara att åka till närmaste skogsdunge eller stadspark. Genom ett samarbete med Fritidsbanken som finns på tre skånska orter kan man låna den utrustning som behövs.


www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute finns information om aktiviteter, var man kan hitta kartor, vindskydd, rastplatser och skön natur över hela Skåne.


Stiftelsen Skånska Landskap planerar att fortsätta projektet Hela Skåne sover ute under 2020 samt 2021 tillsammans med samarbetspartners.