Heidi Palmgren årets Ulla Molin-stipendiat

Trädgårdsdesignern Heidi Palmgren har utsetts till mottagare av 2018 års Stipendium

till Ulla Molins minne. Hon fick motta diplom och blommor vid en ceremoni under den internationella konferensen Publika parker och trädgårdar i Helsingborg den 12 april.


Heidi Palmgren. Foto: Fredrik Jergmo

Heidi Palmgren tilldelades stipendiet med följande motivering:


”Heidi Palmgren har fört vidare Ulla Molins estetiska arv med ett fast grepp om trädgårdens struktur och hur den byggs upp med väggar, golv och tak. Hon har fortsatt Ulla Molins arbete med att lära svenska trädgårdsägare att aldrig glömma den gröna stommens betydelse och att spela med sparsmakade kontraster i tuktat mot frisläppt, det ljusa och skira mot det mörka och kraftfulla”.

Det är park- och trädgårdsnätverket Swedish Society of Public Parks and Gardens, i samarbete med Höganäs kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU, som inrättat stipendiet för att hedra minnet av trädgårdsarkitekten, journalisten och folkbildaren Ulla Molin (1909–1997). Ulla Molin utvecklade och förnyade det gröna kulturarvet och fortsätter att vara en viktig inspiratör ännu idag. Ulla Molin var bosatt i Höganäs från 1978 fram till sin död och hennes egen villaträdgård byggnadsminnesförklarades 2010.


Heidi Palmgren var nära vän med Ulla Molin och hon har i sin trädgårdsdesign i hög grad inspirerats av Ullas tankar och idéer. Heidi har, förutom sitt arbete som trädgårdsdesigner, även uppmärksammats för sin insats att bygga upp Löddeköpinge Plantskola, som är ett välkänt besöksmål bland många park- och trädgårdsentusiaster.

Läs mer om Heidi Palmgren, och hennes relation till Ulla Molin, i en artikel på Moviums hemsida: www.movium.slu.se


Det är andra året Stipendium till Ulla Molins minne delas ut, 2017 blev den legendariska formgivaren Signe Persson-Melin den första stipendiaten.