Hectors besök hos inkluderande föreningar blir film

Under hösten har Hector Valeria, fotbollstränare i Solväders FC i Göteborg, varit på Sverigeturné och besökt elva idrottsföreningar som arbetar för att inkludera alla människor i idrotten – och därmed motverka utanförskap. Resan som gick från Malmö i söder till Skellefteå i norr visas snart som film.


Under sin Sverigeturné besökte Hector Valeria idrottsföreningar som aktivt arbetar för att inkludera alla människor i samhället i idrotten. Här syns han på en träning med flaggfotbollslaget Avesta Bisons. Foto: Thomas Björn, Idrottens Kraft

Hur känns det efter att ha gått i mål?

– Det känns som att jag sprungit ett varv runt jorden: Trött men glad!


Vad har gjort starkast intryck på dig under resan?


– Att få träffa alla dessa fantastiska människor som gör lika fantastiska saker med glödande engagemang och ofta små resurser för att andra ska få chansen att idrotta och därmed bli inkluderade i samhället.

Någon speciell plats och förening du vill lyfta fram och i så fall varför?

– Alla föreningar är speciella på sitt sätt och lär av varandra. Det finns en sann glädje i att engagera sig för andra. Handbollsprofilen Ingemar Linnélls projekt Hand the Ball i Hjulsta-Tensta gjorde starkt intryck: Att kunna engagera så många barn och ungdomar på ett så pass enkelt sätt var härligt att se. Att slå mitt livs första golfslag på Bokskogens Golfklubb och spela bordtennis med rullstolsburne Alexander och lätt cp-skadade Emil i Team Motala är också­ starka upplevelser jag tar med mig från resan.


Har din syn på idrottens roll som verktyg för inkludering ändrats något efter resan – och i så fall hur?


– Den har inte ändrats, den har stärkts! Idrotten levererar dagligen oavsett plats, miljö, kulturell bakgrund, eventuell funktionsnedsättning, kön och sexuell läggning. Idrotten betyder mycket för många och nu hoppas jag att politiker och beslutsfattare inser det också när de ser våra filmer från de olika föreningarna.

Fick du med dig några tips hem till din egen verksamhet i fotbollsföreningen Solväders FC i Biskopsgården, Göteborg?

– Ja, absolut! Varje människa jag mötte på resan har påverkat mig. Jag har fått massor av idéer med mig hem för att utveckla Solväders FC som en samlande kraft för ungdomarna i norra Biskopsgården, bland annat att lära av varandra och involvera idrotten mer i skolan.


Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att de filmer vi tar fram kommer att stärka de föreningar som redan gör bra saker i samhället, inspirera fler att börja jobba med idrott som ett verktyg för inkludering­ och väcka politiker att satsa mer på idrotten­.


Med start i mellandagarna läggs filmerna från inkluderingsresan upp på Folkspels sida Årets Eldsjäl (aretseldsjal.se) på Expressen.se, i medverkande idrottsförbunds och idrottsföreningars plattformar samt Idrottens Krafts sociala medier. Se trailern redan nu på Idrottens Krafts Instagramkonto.


Du kan även läsa mer om Hector Valerias resa i Fritid & Park nr 4 och nr 5.


Text: Thomas Björn, Idrottens Kraft