Handbolls-VM siktar på certifierad hållbarhet

Handbolls-VM 2023 Sverige AB tar ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågorna de kommande mästerskapen. Målet är att uppnå Greentimes Certifiering Hållbart Evenemang – och få struktur i arbetet inför och under evenemangen.


Handbollslandslagsspelaren Hampus Wanne går på genombrott för att göra mål.
I januari 2023 arrangerar Sverige VM i handboll för herrar – med hållbarhet som ett av målen. Handbolls-VM 2023 Sverige AB satsar därför på Certifiering Hållbart Evenemang tillsammans med värdstäderna och med stöd av hållbarhetskonsulten Greentime. På bilden går landslagsspelaren Hampus Wanne på genombrott för att göra mål. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Handbollslandslaget

Varbergs-baserade Greentime är ett konsultföretag inom hållbarhet och de kompletterar och stöttar VM-organisationens fokus på fyra områden av hållbarhet: Ekologisk, Social, Ekonomisk och Ledarskap. Det innefattar bland annat minskat matsvinn, minskad användning av vatten, transporter, samt de två sociala projekten Hand the Ball och Lilla VM som är satsningar i värdstädernas förorter för att öka rörelsen bland unga och få fler att hitta till handbollen och föreningslivet.


Certifieringen som hållbart evenemang avgränsas till Sverige (Polen är medarrangör av VM) och oberoende revisorer kommer att granska arbetet före och under evenemanget.


– Svensk handboll arbetar hårt med att leda utvecklingen inom idrotten avseende hållbarhet. Redan 2016 gjorde vi vår första miljöcertifiering i Göteborg i samband med Handbolls-EM. Inför och under Handbolls-EM 2020 tog vi ett krafttag över hela mästerskapet och våra nationella landskamper. Vi fick också de internationella förbunden att följa vår väg. Hållbarhet är en av våra tre viktigaste strategier för kommande evenemang. Med ett internationellt fönster, som ett mästerskap är, kan vi göra internationellt avtryck, säger Krister Bergström, vd för Handbolls-VM 2023 Sverige AB i ett pressmeddelande.

VM för herrar arrangeras i Sverige och Polen i januari 2023. Värdstäder i Sverige är Göteborg, Malmö, Kristianstad och Jönköping, samt Stockholm, där finalspelet avgörs i Tele2 Arena. I december 2023 arrangeras damernas VM i Norge, Danmark och Sverige. De svenska värdstäderna är då Göteborg och Helsingborg.


Simon Strandvik, vd på Greentime, säger:


– Att ett så stort evenemang som Handbolls-VM siktar mot att uppnå Certifieringen Hållbart Evenemang tror vi ger positiva ringar på vattnet så att fler arrangörer ser till att arbeta mer hållbart. Förutsättningarna för att uppnå certifieringen är goda med tanke på det hållbarhetsarbete som bedrivs på nationell nivå redan i dag. Vi på Greentime hoppas att besökare och deltagare under evenemanget ska känna att handbollen är med i omställningen till ett hållbart samhälle. Det finns en stor kraft i handbollen!