Halmstads fotbollsplaner på väg att väckas

Halmstad kommuns kraftsamling för att försöka rädda fotbollsplanerna från det torra vädret har gett resultat. Med god hjälp från Räddningstjänstens flygplatsstyrka och andra aktörer har teknik- och fritidsförvaltningen fått igång gräsplanerna till sommarsäsongen. Det betyder att såväl den lokala fotbollen som de gästande fotbollslägren kommer kunna bedriva sin verksamhet, men kanske inte på de ordinarie planerna. Vissa planer är hårdare drabbade än andra och det finns fortfarande osäkerhetsfaktorer som spelar in.


Rådande bevattnings- och eldningsförbud drabbar alla på ett eller annat sätt. Fotbollen är inget undantag. I normala fall har det lokala idrotts- och föreningslivet mycket goda förutsättningar att bedriva verksamhet på mer än 50 fotbollsplaner i kommunen.

– Vi har haft ovärderlig hjälp av många och mötts av en stor förståelse och samarbetsvilja bland föreningarna som hamnat i en svår sits. Under rådande omständigheter finns inga möjligheter att hålla jämna steg i torkan och vi har tvingats prioritera. Insatserna som gjorts har gett resultat och nu pekar allt på att vi kommer kunna börja öppna planer i nästa vecka, säger teknik- och fritidschefen Anders Thorén.


Sedan slutet av maj har tankbilar kört skytteltrafik mellan Nissan och de uttorkade fotbollsplanerna på Halmstad Arena IP och några andra planer i kommunen. Att väcka gräsplaner som inte växer tar tid och därför fortsätter bevattningen åtminstone ett tag till. Enligt prognoserna kommer det snart också naturlig bevattning i form av regn.

Teknik- och fritidsförvaltningen följer utvecklingen dagligen och har också anlitat expertis på området för att få bästa möjliga underlag till beslut om åtgärder och vilka planer som klarar träningar och matcher.