Halmstad bygger sin första utflyktslekplats

En 40 meter lång linbana, en snurrig karusell och lekhus i form av en svamp. Belysning, väderskydd och fler picknickbord. Det är några exempel på vad Sagoängen, Halmstads första så kallade utflyktslekplats, kommer att erbjuda. Vid årsskiftet är det dags för invigning.


En flugsvamp som lekhus är en av delarna i sagotemat som genomsyrar hela lekplatsen. Illustration: Charolina Klintberg, Halmstads kommun

Sagoängen på Galgberget i Halmstad är en omtyckt lekplats, men i behov av renovering. I september är det äntligen dags för upprustning och om allt går enligt planerna ska nya Sagoängen vara klar vid årsskiftet. Valet av lekredskap och övrig utrustning har Halmstads kommuninvånare och besökare varit med och tagit fram vie en webbenkät.


– Vi fick in 158 svar som vi har utgått ifrån när vi har ritat och planerat den nya lekplatsen. Vår förhoppning är att både yngre och äldre barn kommer att ha roligt här i många år framöver, säger Charolina Klintberg, landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun.


Hinderbana, linbana och rutschbana stod längst upp i önskelistan för de allra flesta när det gällde just lekredskap.


– Mycket av lekutrustningen kommer att vara i trä, bland annat den stora klätterställningen och hinderbanan. Linbanan är speciell eftersom den är extra lång, 40 meter. Det kommer även att finnas en studsmatta, en karusell och en rutschkana. Rutschkanan, karusellen och gungställningen med kompisgunga kommer att vara tillgänglighetsanpassade, säger Charolina Klintberg.

Sagotemat är genomgående på hela lekplatsen. Ett lekhus i form av en stor flugsvamp och pallar i form av svampar och  blåbär, en sagotron med en större bänk i form av ett löv där en hel förskoleklass får plats och en naturpedagogisk slinga där du kan lära dig mer om djur och natur är några av alla inslag som besökarna får uppleva.


– Det är jätteroligt att få vara med och skapa något så här speciellt. De större lekredskapen som klätterställning och gungställning får vi köpa in, men en del av den övriga utrustningen på Sagoängen tillverkas av kommunens egen verksamhet på Haldahuset, säger Charolina Klintberg.


Sagoängen kommer att ha betydligt fler picknickbord, parksoffor och grillplatser än vad som finns idag. Det kommer även att sättas upp väderskydd och belysning.


– Både parkeringen, vägen in till lekplatsen och själva lekplatsen kommer att få belysning. Alla kommer att kunna ta sig runt lekplatsen via en belyst tillgänglighetsanpassad grusväg. Via en högre belysningsstolpe intill konstgräsytan kommer ett blomstermönster att pryda marken under de mörkare timmarna som vi har många av under höst och vinter, berättar Charolina Klintberg.

Kommunens förhoppning är att Sagoängen kommer att bli ett utflyktsmål för alla kommuninvånare och att den även ska locka turister och övriga besökare.