Halmstad arrangerar skräpplockarlopp

Få motion och samtidigt göra en insats för närmiljön? Det blir fullt möjligt när Halmstads första plogginglopp hålls på Ekodagen den 17 november. Ekodagen, som arrangeras av Stadsbiblioteket, innehåller också tips på hur man maximerar livslängden på kläder och äter miljösmart.


Om sisådär 450 år har naturen brutit ner denna slängda plastflaska. Eller så kan du göra en insats och plocka upp den och lämna till återvinning. På köpet får du lite extra motion.

Temat för årets Ekodag i Halmstad är ”Zero Waste” och dagens aktiviteter är kopplade till avfallsminimering på olika sätt. Deltagarna kan bland annat förvandla skräp till konst i verkstaden, laga trädgårdsredskap och lära sig hur man använder plast på rätt sätt.


En nyhet för i år är Halmstads första plogginglopp. Plogging är en relativt ny trend som går ut på att jogga samtidigt som man plockar skräp från marken. Det är att göra en insats för miljön men ger också en utökad utmaning i träningen då att böja sig ner kräver mer ansträngning än enbart joggning.

Start och mål kommer att vara på Stadsbiblioteket och man kommer att tävla i lag om två till fem personer. Loppet passar alla åldrar, det går även bra att plogga med barn i barnvagn. Loppet är gratis och det krävs ingen föranmälan.


Ledare för loppet och enväldig domare är långdistanslöparen Susanne Johansson från Gladan löp-& hälsocoachning.


– Syftet är att skapa ett renare, friskare och gladare Halmstad. Jag hoppas att vi med detta kan kicka igång trenden i Halmstad och att några vill göra detta till en återkommande lördagsaktivitet, säger Susanne Johansson.