Hösten är bäst för plantering

Första lördagen i september drar Stora Planteringsveckan igång med landets trädgårdsbutiker som värdar. Slottsträdgårdsmästaren och tv-profilen John Taylor hör till dem som helst planterar sina trädgårdsväxter på hösten.


Att plantera på hösten är både rätt tid för växterna och lättast för trädgårdsmästaren menar John Taylor. Foto: Pernilla Bergdahl/Stora Planteringsveckan

Att plantera på hösten handlar om växtfysiologi och väderlek förklarar John Taylor. När växterna är på väg att gå i vila satsar de inte längre på tillväxt ovan jord. Däremot fortsätter rötterna att växa och utvecklas långt in på hösten.


– När sedan vårvärmen kommer har höstplanterade växter redan fäste i jorden och därmed tillgång till befintlig fukt. Därför kommer de igång tidigt och klarar vårens sol och torra perioder betydligt bättre än vårplanterade växter. Du behöver inte vattna lika mycket.

Fuktig luft och fukt i jorden gör dessutom hösten till en smidig planteringstid. Det är enkelt att gräva och när du vattnat efter planteringen kan du som regel slappna av. Naturen sköter resten. Till våren är växterna redan på plats och har börjat etablera sig.

John Taylor uppmanar oss också att vara mycket i våra trädgårdar under hösten:

– Många av de vackraste växterna blommar på hösten, andra har fina höstfärger. Njut av dem och av allt du gjort i trädgården under året. Våren är förrätten och sommaren varmrätten, men vem vill missa desserten?

  1. John Taylors fem bästa hösttips för trädgården:

  2. Passa på att handla fleråriga växter när du får bäst kvalitet från plantskolan, alltså på hösten.

  3. Brukar du plantera på våren? Testa att plantera på hösten och se vad som händer!

  4. Plantera efter sommartorkan men innan det blir för blött eller tjäle på hösten. September är perfekt.

  5. Särskilt träd och buskar gynnas av höstplantering.

  6. Spendera tid i din trädgård och njut av alla höstblommande perenner och höstvackra bladverk. Hösten är trädgårdsårets dessert.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

© 2021 fritid & park i Sverige förlag AB. All rights reserved.