Höst i fjällen är färgernas årstid

Älskar du vandring, cykling eller fiske? Älskar du lugnet och känslan att ha fjället helt för dig själv? I så fall rekommenderas ett besök i höst.


Hösten är en fantastisk tid i fjällen. Foto: Martin Olson

Hösten i Lofsdalen i Jämtland är något av en undangömd årstid. Långt ifrån vinterns puls och sommarens värme. Men det finns mycket att uppleva även denna tid. Färgerna skiftar från grönt till rött, gult och orange samtidigt som temperaturen sjunker på nätterna och skapar blodröda soluppgångar över den frostiga Lofssjön.


– Hösten är en av mina favoritårstider i fjällen. Färgerna på fjället är fantastiska. Att vandra i ett eldskimrande landskap en krispig septemberdag är någonting alla borde uppleva, säger Maria Hasselgren, vd på Destination Lofsdalen.

Hösten är också bär- och svampplockarnas årstid. Ett bra år finns det gott om blåbär och lingon vid myrarna närmast Lofssjön och hjortron om man ger sig ut en bit uppe på fjället. I svampväg kan man hitta både kantareller och karljohanssvamp. Och för den som inte vill vandra är det fint att ta en cykeltur runt Lofssjön. Hyr en elcykel så går det ännu enklare!

Under höstlovet finns det dessutom en rad olika aktiviteter att roa sig med, så som tipspromenad, barnaktiviteter, utförsäljningar och, för den skidsugne, längdskidåkning på konstsnö.