Hållbarhet på nya arenor

Den 7 mars är det premiär för Luren på Returen – ett initiativ där Sysav, Sydskånes avfallsaktiebolag, samlar in mobiler till återbruk och återvinning under Malmö Redhawks hemmamatcher.


#lurenpåreturen #mobilåtervinning #sysav #malmöredhawks
Publiken på Malmö Redhawks hemmatcher kan nu lämna in sina gamla mobiltelefoner på Malmö Arena för att återvinnas eller återbrukas. Foto: Bruno/Germany, Pixabay

Att producera en mobiltelefon ger upphov till 86 kilo avfall, trots att den färdiga produkten bara väger drygt hundra gram. Som konsument kan det vara svårt att se den totala mängden avfall som prylar orsakar, eftersom det mesta uppstår i producentledet. Att samla in telefoner för återanvändning och återvinning minskar utsläpp och uttag av naturresurser.


– Vi vill använda kraften och engagemanget hos Malmö Redhawks fans, samarbetspartners och anställda för att göra skillnad. Med Luren på Returen vill vi tillsammans med Sysav inspirera alla runt omkring oss att göra mer miljömedvetna val i vardagen, säger Patrik Sylvegård, vd och sportchef Malmö Redhawks.

Minst 15 miljoner mobiltelefoner ligger oanvända i byrålådor i Sverige. I värsta fall hamnar de fel och slängs i de vanliga soporna. Om telefonerna samlas in kan de antingen fixas till och användas igen, eller återvinnas så att materialen nyttjas. Mobiltelefoner innehåller en rad komponenter som kan återvinnas eller återanvändas som råmaterial vid tillverkning av nya telefoner.


– Luren på Returen är ett sätt att inspirera till ett hållbart tänk. Alla kan göra en insats! Statistiskt sett har de flesta av oss naturresurser hemma som borde in i kretsloppet igen, säger Olof Löfgren, initiativtagare på Sysav, som hoppas på att tusentals telefoner ska hitta tillbaka och bli resurser för framtiden.


Alla intäkter som tillfaller Sysav för återvinningen kommer att skänkas oavkortat till välgörenhetsorganisationen Help@Hand, som bland annat ser till att fler barn får gå i skolan.