Hållbara och kreativa idéträdgårdar

Mystiskt svävande träd, en livs levande strandtomt och en bakgård i miniformat. Det är några av inslagen när Hvilan Utbildning visar sina idéträdgårdar på mässan Vår Trädgård i Malmö 1–4 mars.Det blir tredje året i rad som Hvilan Utbildning deltar på mässan med sina idéträdgårdar. Startfältet i år består av 45 studerande från utbildningarna Trädgårdsodling, Skötsel och förvaltning av utemiljöer och Trädgårdsanläggning.


– De har verkligen tagit ut svängarna och satsat. Här får studenterna utmana sin egen kreativitet och tänka utanför ramarna. Resultatet är både spännande och kul, säger en nöjd Emma Berg, lärare och projektledare för idéträdgårdarna.


Utgångspunkten har varit årets officiella trädgårdstrender, utsedda på Elmia Garden: Urban backyard, Mother nature och Mystic Garden. Och resultatet har blivit tre sinsemellan mycket olika trädgårdar.

”Sea Breeze” är en naturnära strandtomt med egen sjöbod där tallar, sand och torktåliga växter smälter samman med landskapet och en bred horisont. I ”Välkommen till Regndalen”har skalan dragits ner till hälften för att rymma en kreativ, klimatsmart och urban innergård med kopparrör som leder bort dagvattnet, kryddodlingar uppåt väggarna och mysfaktorer som utekök och hängmatta.


I den tredje idéträdgården ”Skymningslandet” är uttrycket i stället trolskt och lite mystiskt med träd som svävar mellan stjärnhimmel och mossbelupen mark och en ångade damm som skapar stämning tillsammans med vårens skuggväxter.

Med på mässan är också tredjeårseleverna på floristutbildningen som visar pastelliga brudbuketter i långa banor. Hvilan Utbildning passar samtidigt på att informera om skolans alla utbildningar.