Gymkedja storsatsar mot dopning – medveten som omedveten

Träningskedjan SATS har tecknat ett treårigt avtal med Professor Arne Ljungqvists Anti-Doping Foundation för att utbilda sin personal i antidopningsfrågor.


Omedveten dopning kan ske genom kosttillskott.

– Vi har letat efter en gedigen utbildning för våra medarbetare och fastnade för Pure For Sure Academy och Arne Ljungqvist-stiftelsens digitala utbildning ”Dissa Steroider”, berättar Johan Westberg, Nordic Culture and Academy Manager på SATS.


Pure For Sure är en rörelse som initierats av Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation. Stiftelsen är en icke-vinstdrivande organisation vars främsta syfte är att höja kunskapen om dopning inom idrotten och samhället i stort.


Problemet med dopning diskuteras mest i samband med elitidrott, men det är lika mycket ett problem utanför elitens värld. Tiotusentals svenskar dopar sig varje år, huvudsakligen motionärer som vill bygga upp sin kropp snabbt.

– Utbildningen handlar inte bara om avsiktlig dopning utan också om oavsiktlig dopning. Många får i dag i sig dopnings- eller läkemedelsklassade substanser genom kosttillskott. Detta är ett stort problem där kunskapen överlag är låg, säger Christina Lidén, vd på Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation.


Utbildningen ”Dissa steroider”, som är framtagen på svenska som engelska, kommer att erbjudas SATS medarbetare i Sverige, Danmark och Finland.


– Vi vet att dopning förekommer, så det är viktigt för oss att erbjuda vår personal en gedigen och forskningsbaserad utbildning. Att ta detta på allvar handlar om professionalitet, hälsa och säkerhet – både för våra medlemmar och våra medarbetare, säger Johan Westberg.