Faktaspäckad guide om hästanläggningar

I Hästanläggningar – en guide har Svenska Ridsportförbundet samlat råd för alla som behöver renovera eller bygga en ny anläggning som funkar för både hästar och människor. Nu är guiden uppdaterad med ännu mer kunskap, tips och färsk forskning.


#hästanläggningarenguide #hästanläggning #ridskola #stall #ridhus #svenskaridsportsförbundet #ridsportsförbundet
Hästanläggningar – en guide samlar råd för att bygga eller renovera hästanläggningar så att de fungerar säkert för både hästar och människor. Foto: Mattias Burling/Svenska Ridsportförbundet

Att bygga eller renovera hästanläggningar är ofta komplexa projekt med stora investeringar där många hänsyn måste tas till såväl hästar som ryttare. I Hästanläggningar – en guide samlas de frågeställningar som den som ska driva anläggningen bör tänka på innan projeketet drar igång.


– Guiden är ett steg i att kvalitetssäkra våra ridskolor och är ett sätt att sprida kunskap om hästanläggningar och ridsportens speciella behov, bland annat till kommuner, säger Markku Söderberg, ordförande i Ridskole- och Utbildningssektionen, som står bakom guiden tillsammans med en grupp experter inom hästhållning, arkitektur, djurskydd, hästvälfärd, arbetsmiljö, ridskola, tävling etc.

Markku Söderberg berättar att Ridsportförbundet ser ett ökat behov av rådgivning kring hästanläggningar och att guiden är ett viktigt verktyg i det arbetet. Den vänder sig både till den som vill ha kortfattad kunskap i ämnet, planerar ett mindre stall/ridhus eller ska bygga en helt ny hästanläggning för ridskola, träning eller tävling.


Hästanläggningar – en guide kom i en första upplaga 2014 och har nu kompletterats i flera delar, bland annat när det gäller tillgänglighet, hästvälfärd och hygienfrågor. Guidens kapitel handlar bland annat om hästens naturliga behov, smittskydd, hygien, byggprocessens delar, tillgänglighet, bestämmelser och juridik, planlösningar, inhysningstyper och hur man bygger för en enklare och mer hållbar och ekonomisk stallvardag. Ritningar och fallstudier finns med som goda exempel.


– Säkerhet, tillgänglighet och hästens naturliga behov och beteende är givna utgångspunkter när man bygger funktionella hästanläggningar, säger Markku Söderberg.

Läs eller ladda ner guiden om hästanläggningar här.