Har Grekland Europas allra bästa golfresort?

Grekland har alltid haft en speciell dragningskraft på oss svenskar – men knappast på golfare. Och än idag finns endast åtta banor inom landets gränser. Men tiderna förändras och nu lockar Grekland golfare från mellersta och norra Europa med Costa Navarino – kanske Europas allra bästa golfresort.


#costanavarino #navarinodunes #navarinobay #golfgrekland
Det som förenar de två grekiska golfbanorna Navarino Dunes och Navarino Bay är fantastiska klubbhus i toppklass med under­bar utsikt och bra restauranger. Här ses utsikten från klubbhuset på Navarino Dunes. Foto: Lotta Olsson

Costa Navarino ligger på västkusten av Peloponnesos, sydväst om Aten. Kalamata är regionhuvudstad i Messenien som är ett landskap på den grekiska halvön Peloponnesos. Från flygplatsen i Kalamata återstår bara en timmes bilresa innan man når den grekiske skeppsredaren Vassilis Constantakopoulos drömanläggning.


Och allt började med just en dröm. En dröm om att bygga Europas bästa och vackraste golfanläggning. Vassilis Constantakopoulos föddes 1935 i Messenien. Under åren byggde han upp en ansenlig förmögenhet som gjorde honom­ till en av Greklands rikaste och när han var i 50-årsåldern bestämde han att ge något tillbaka till sin hembygd. Då han själv blivit en hängiven golfare, blev det en golf­anläggning.


Det sägs att det krävdes 1600 olika kontrakt för att köpa 2500 hektar land längst kusten. Och det tog tid. Men tack vare mycket tålamod och mycket pengar stod anläggningen och banorna klara för knappt tio år sedan. Tyvärr fick Vassilis själv inte uppleva succén eftersom han avled 2011. Men han fick se banorna invigas. Precis som allt annat på Costa Navarino håller de absolut högsta kvalité.

I maj 2010 öppnade Navarino Dunes som ligger på kort gångavstånd från hotellanläggningen. Banan är designad av Bernhard Langer och sträcker sig stundom längst med havet och ibland upp i böljande landskap bland olivlundar, där de äldsta olivträden lär vara över 1 000 år. Skicket är oklanderligt. Greenerna är i toppskick och bunkrarna perfekta. Lägg till breda fairways och den svenske medelgolfaren trivs såklart.


Ett par kilometer bort ligger Navarino Bay. Banan invigdes 2011 och är designad av Robert­ Trent Jones Jr. Regelbundna bussturer i lyxiga bussar tar golfarna mellan banorna. Och klubborna behöver man inte tänka på. Efter avslutad runda berättar man bara för caddiemasterna var man ska spela nästa dag och så sköter de resten.


På Bay är golfbil är obligatorisk och ingår i greenfeen. Banan är ordentligt kuperad och på sina ställen är det långt mellan hålen. Det är lite trängre än på Dunes­, banan är något kortare och greenerna lite mindre och mer ondulerade. Men skicket är lika bra som på Dunes – och utsikten. Avslutningen är helt magnifik och kvällsgolf längst med det sjuttonde hålet när solen är på väg ner över Navarinobukten är ett minne för livet.

Costa Navarino har allt för en perfekt golfsemester. Anläggningen, som andas lyx och avkoppling, är uppbyggd som en grekisk by med låga hus och öppna torg. Poolerna är oräkneliga och många av rummen har till och med egen pool.


När man fått nog av golf så är listan på andra aktiviteter lång. Varför inte prova tennis, squash, bowling eller den långa vattenrutschbanan? Eller­ ta ett pass i gymmet eller yoga på någon av de olika­ klasserna. Nere vid havet erbjuds dykning, vatten­skidor och kitesurfing – eller paddla kajak eller SUP. Vill man göra något lugnare kan man gå på olivoljeprovning. Möjligheterna är hur många som helst.


För den som vill utforska den vackra omgivningen finns både bilar och cyklar att hyra. Regionen är vacker, grön och bördig – och rejält kuperad. Här finns massor av små byar, både på kullarna och i de många små mysiga vikarna nere vid havet där man kan äta pinfärsk fisk till en billig penning.


Text: Mats Olsson

Kortad version av artikel i Fritid & Park nr 1, 2020. Mats Olsson skriver regelbundet om golf i Fritid & Park.