Gratis dansklasser byts mot studiotid

Sportlov betyder utlandsresor och aktiviteter för många – men inte alla. På Subtopia i Alby, Botkyrka kommun ordnas så att unga med dansdrömmar får chans att låna studios och inspelningsutrustning mot att de håller klasser gratis under sportlovet.– Att inte ha råd ska inte betyda att man tvingas gå sysslolös. Vi vill inte bara bjuda på aktiviteter, vårt mål är att ungdomar ska peppas att ta egna initiativ. De ger något och får massor tillbaka! berättar Cesar Fulgencio, verksamhetsledare och själv dansare och konstnär på D.I.T Subtopia.


Subtopia är ett nätverk av konstnärliga verksamheter och en del av det kommunala aktiebolaget Upplev Botkyrka. D.I.T, står för ”do it together” och syftar till att skapa förutsättningar för unga personer, främst i Alby, att få chans att utrycka sig konstnärlig.


Hiphop-dansaren Mario P Amigo är en av dem som träffar lovlediga barn. Han leder klasser både för nybörjare och de som kommit vidare till nästa nivå.


– På mina klasser märker man inte att tiden rusar. Man får bli någon annan, ett med musiken och känna sig cool. Det ska vara prestigelöst och med glimten i ögat, säger han.


Dansgruppen Framework Dancing Art med Catrin Jonasson och Veronica Lidén håller klasser i modern jazz. Här blir det även inslag av teater och iscensättning.


– Det är spännande när olika kreativa idéer får mötas och berika varandra. Till hösten börjar vårt arbete med en helt ny föreställning för barn som kommer arbetas fram på plats i Subtopias danslokaler som vi får låna. På våra workshops är vårt mål att eleverna ska känna sig sedda, säger Catrin Jonasson.