Grönt kulturarv utökas med sex nya sorter

Under varumärket Grönt kulturarv säljs växter med en lång och väl dokumenterad odlingshistoria i Sverige som har valts ut att bevaras i den Nationella genbanken vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Nästa år introduceras sex nya Grönt kulturarv-sorter på marknaden: tre rosor, en perenn och två kryddväxter.


Gallica-rosen ’Pustebacken’ odlades av en Kristina som bodde på Pustebacken i Gungvala, Asarums socken i Blekinge. Tillsammans med en av sönerna anlade hon i början av 1900-talet en mindre blomsterodling och från denna odling stammar rosen. Foto: Lars-Åke Gustavsson

I nästa års nyheter ingår tre rosor, en perenn och två kryddväxter. Sorterna är insamlade i Skåne, Småland, Blekinge, Västergötland, Närke och Dalarna.


Bourbonrosen Rosa (Bourbon-gruppen) ’Great Western’ förädlades i Frankrike 1840 och salufördes första gången i Sverige 1845. Den Great Western som nu förökats upp och lanseras har odlats i Skåne åtminstone sedan 1930-talet. Great Western är en buskros med riklig blomning från omkring midsommar till mitten av juli i de varmaste delarna av landet. Blomman är karmin- till purpurröd som blir ljusare under blommans utveckling.


Gallica-rosen Rosa (Gallica-gruppen) ’Pustebacken’ har odlats ända sedan 1800-talet i Sverige. Pustebacken är en buskros med tämligen tätt växtsätt som blommar från omkring midsommar till mitten av juli i de varmaste delarna av landet. Blommorna är bollformade och tätt fyllda. Blomfärgen skiftar från mörkrött, sedan karminrött och slutligen blåaktigt violett.

Rugosa-rosen Rosa (Rugosa-gruppen) ’Gryts Bruk’ är en tidigare okänd sort som mycket väl kan vara en spontan hybrid med lokalt ursprung i Närke, troligen i trakten av Gryts bruk.

Rugosa-rosen Gryts Bruk är en buskros med tätt och brett växtsätt. Blommorna, som är tätt fyllda, skiftar från varmt, mörkt rosa till ljust och svagt blåtonat rosa och har en medelstark till stark doft av kryddnejlika och övermogen frukt.


Bukettviol Viola x williamsii ’Ullas Favorit’ har ett tuvbildande växtsätt och väldoftande, ljust lila blommor som skiftar i vitt. Sorten är en fin kant- och stenpartiväxt med lång blomningstid, från maj till oktober. Bukettviol är en perenn som blev populär i Sverige på 1910-talet. Bukettviolen som fått sortnamnet Ullas Favorit går att spåra till tidigt 1940-tal.


Grönmynta Mentha spicata ’Fägre’ är en rikligt blommande grönmynta med angenämt aromatiska blad och upprätt växtsätt. Kronbladen är ljust rosa med fin mörkare rosa teckning inuti. Den sprider sig snabbt med underjordiska rotskott och är mycket populär bland pollinatörer när den blommar.


Åbrodd Artemisia abrotanum ’Predikoväcka’ har fint flikiga blad med söt, mild citrusdoft. De fjäderlika friskt gröna bladen bildar en fin och formstark kudde. ’Predikoväcka’ blir ca 1 m hög och bladverket mörknar om hösten. Predikoväcka bryter vintervilan senare än annan åbrodd som provodlats av Pom och är troligtvis lämpad även för landets norra delar.


Namnet Predikoväcka kommer från den äldre traditionen att lägga några kvistar åbrodd i psalmboken att dofta på under predikan för att inte somna i kyrkan.

Läs mer om alla sorter på www.slu.se/pom/grontkulturarv.