Marina vill gå i bräschen för ett grönare båtliv

Nu ställer båtbranschen om till en grönare hantering. En som vill gå i bräschen är Karlslunds Marina i Haninge kommun, strax söder om Stockholm, som ska vända en marksanering till något positivt för medlemmar, besökare – och klimatet.


#karlslundsmarina #sweboat #gröntbåtliv #miljövänligtbåtliv #haninge
Gustaf Hornö, hamnkapten på Karlslunds Marina, ser fram emot att skapa en grön destination för båtägare och människor som vill ha en upplevelse i marin miljö. Foto: Kraftfull Kommunikation/JS Media

Det pratas ofta om bilbranschens omställning till mer klimatsmarta bilar, bland annat drivna på el – även om batterierna ifrågasätts huruvida de är klimat­smarta, eller inte. Båtbranschen hör vi inte lika mycket om, men det pågår faktiskt en ”tyst revolution­” med branschorganisationen Sweboat i förar­sätet.


– Nu ställer båtbranschen om till grön hantering genom att titta på alla processer, såsom design av skrov, tillverkning och handhavande – samt bottenfärger och utsläpp, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat som ska främja och värna båtlivet.

Karlslunds Marina i Haninge kommun, strax söder om Stockholm, är en av Sve­riges största marinor med 1 400 båtplatser. Den drivs som en ekonomisk förening.


– Vår vision är att marinan ska bli en destination, både för båtmänniskor och de som kanske bara vill komma och besöka en restaurang i en trevlig miljö. Vi vill skapa en levande marina där vi också erbjuder tjänster för båtägare – allt ifrån motorfel och ett kapell som behöver lagas till allt annat som du som båtägare kan behöva hjälp med, förklarar Gustaf Hornö, hamnkapten på Karlslunds Marina.


Haninge kommun har flaggat för att mari­nan inom en snar framtid behöver sanera­ marken från bland annat tenn, koppar­ och zink som anrikats genom åren. En ny detalj­plan ska tas fram. Det är ett bra tillfälle att förverkliga visionen och bli ännu grönare i sitt arbete.


– Alla vi som har båtar tycker om skärgården och vill hålla den grön, så det är fantastiskt att båtbranschen ställer om till en mer miljö- och klimatmässig hantering. Vi har också ett bra samarbete med kommunens miljöinspektörer inför den kommande marksaneringen, säger Gustaf Hornö­ och fortsätter:

– Vi försöker redan i dag arbeta så grönt som möjligt, bland annat erbjuda att slipa bort bottenfärger på ett sådant sätt att det säkerställer att inga rester hamnar på marken, förbud mot självpolerande färger­ vilket är ett steg längre en till och med myndigheterna har gått samt tömning av septitank som planeras bli mobil. Det innebär att marinans personal kommer till respektive båt och tömmer istället för att båtägaren gör det i en på marinan centralt placerad tank.


Gustaf Hornö har en checklista över gröna åtgärder – en lista som fylls på undan­ för undan.

Christian Weyer, miljöinspektör Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, en del av Haninge kommun, är imponerad av Karls­lunds Marinas ambitioner på miljöområdet.


– Den ambitionen Karlslunds Marina har är fantastisk. Det är kul att arbeta ihop för en bättre miljö. Vi som miljöinspektörer kan hjälpa till med rådgivning och information. Det står i lagen att vi är förpliktigade att inte bara ställa krav på verksamheten, utan även en hjälpande hand i processen till att få marinan att leva upp till sina ambitioner. Det gör vi gärna, säger Christian Weyer.

Mats Eriksson, Sweboat, ger följande råd till en marina som vill ställa om och bli mer grön:


– Se över alla processer kring båtlivet. Nagelfar dessa och se vilken miljöpåverkan de har – och gör det i samråd med era medlemmar. Fånga upp den kunskap och det engagemang som finns för att ställa om till grönt, och sätt upp årsplaner med inte allt för höga mål som blir svåra att nå.


Thomas Björn