Golfturism i lyxförpackning

Costa del Sol är svenska golfares favoritresmål på den europeiska kontinenten. Bra klimat året runt, massor av banor, inte särskilt långt från Sverige och gott om direktflyg för en billig penning. Därmed kan man kanske unna sig några dagar på klassiska Marbella Club Hotel.Runt Marbella ligger ett 70-tal golfbanor så tätt att området kallas Costa del Golf.

Här finns både hotell och golfbanor i alla prisklasser och i varierat skick. Ett av de allra bästa och det mest klassiska hotellet är Marbella Club eller som det fullständiga namnet lyder: Marbella Club Hotel, Golf Resort & Spa.


Det är inget billigt hotell. Men ibland vill man kosta på sig något riktigt lyxigt och då är Marbella Club ett bra val, med en vacker anläggning och fantastisk service. Väljer man att komma hit ”off season” så får man lyx för en rimlig peng. Och för varje natt man bor så ingår en runda på Marbella Golf Club.


Även om hotellet och anläggningen hör ihop så ligger de inte bredvid varandra. Hotellet ligger någon kilometer väster om Marbellas centrum, precis vid stranden. Golfbanan däremot hittar man en bit upp i bergen, cirka 20 minuters bilkörning från hotellet. Har man ingen egen bil så har hotellet fri shuttle till och från banan.


Banan är grymt vacker med en spännande layout, men svår och mycket kuperad. Nästan alla väljer golfbil och har man inte egen golfvagn och inte vill köra bil, så är man hänvisad till att bära sin bag. Vagnar finns inte ens att hyra.

Hotellet Marbella Club är värt en egen historia och kanske en plats som man ”bör” bo på en gång i sitt liv. Anläggningen ligger mitt på ”The Golden Mile” som sträcker sig drygt sex kilometer längs med kusten från västra kanten av Marbella stad till hamnen Puerto Banus. The Golden Mile är den allra lyxigaste delen av den spanska kusten, med flera påkostade lyxhotell och ännu lyxigare privatbostäder.


Marbella Club byggdes och skapades i mitten av 1950-talet av Prins Alfonso som var en av dåtidens största ”jetsetare”. Under­ de följande årtionden blev hotellet en samlingsplats för kungligheter, foto­modeller och skådespelare – det vill säga det vackra och rika folket i södra Euro­pa. Här festade dåtidens superstjärnor som Brigitte Bardot, Gunther Sachs, Liza Minelli­, Omar Sharif, Cary Grant, Sean Connery och många fler.


Då var Marbella Club även ett super­lyxigt diskotek – som lär ha haft Europas första stereo. Men lika ofta samlades det fina folket i champagnebaren på Marbella Club. Och än idag är champagnebaren väl värd ett besök – även om det numera är ett lugnare tempo.

Puente Romano Beach Resort & Spa Marbella är ett annat riktigt lyxigt hotell bara 500 meter längre västerut på The Golden Mile. Puente Romano är också skapat av prins Alfonso och minst lika lyxigt och spännande som sin mer namnkunniga granne. Det är i princip bara historien som skiljer dem åt.


Puente Romano har en helt fantastisk innergård – Plaza Village – bland de vackra hotellbyggnaderna inom området. Varma kvällar är här en underbar stämning vid de fem restaurangerna som ramar­ in plazan. Och variationen är stor med en internationell, en arabisk, en japansk­, en italiensk och en spansk restaurang.


Att välja mellan Marbella Club eller Puente Romano är inte helt lätt. Båda är nyrenoverade med förstklassisk service – och båda har gratisbussar upp till Marbella Golf Club.

Ha dock inte för bråttom ner till beachen efter er golfrunda, utan stanna gärna för lunch. Klubbhuset är litet och mysigt och maten är bra – och i en helt annan prisklass än nere på de lyxiga hotellen på The Golden Mile.

Mats Olsson