Res på golfsemester – utan att lämna fåtöljen

Armchair travel – att resa utan att lämna fåtöljen – är något vi med fördel kan göra nu när det verkliga resandet begränsas. Mats Olsson tar oss med på en golfsemester till Alicante i Spanien där det finns massor av bra banor och en mängd boendealternativ.


#alicante #golfsemester #golfspanien #loromero #lascolinasgolf #torrevieja
Golfbanan Lo Romeros fantastiska avslutning med 18:e green på en egen ö. Foto: Lotta Olsson

Costa Blanca och speciellt Torrevieja­ med omgivningar, cirka fem mil söder­ om Alicante, är idealiskt för golfspel. Med drygt 300 soldagar om året är chanserna att få fina golfupplevelser stora. Den största ”faran” är nog lite för höga temperaturer under vissa delar av året. Runt Torrevieja ligger banorna tätt och med hyrbil går det snabbt och enkelt att ta sig mellan orterna, banorna och hotellen.


Området kring Torrevieja har blivit lite av svenskfavorit. Både bland de som letar och finner ett nytt hem i Spanien och de golfare som är nere på allt från en weekendresa till ”longstay”.

Det händer en del nytt på golffronten och marknaden verkar inte vara mättad. Så sent som under 2018 invigde Vistabella sju nya hål och gick från en elva-hålsanläggning till 18 hål. Banan, som ligger två mil väster om Torrevieja, är redan i mycket bra skick även om klubbhuset inte riktigt hängt med i svängarna utan i princip bara är en förstorad barack. Men anläggningen är ändå värd ett besök och på hemsidan erbjuder de ofta många olika rabatter som gör rundan riktigt­ prisvärd.


Drygt två mil längre söderut ligger Lo Romero som är en riktigt bra bana. Den mäter drygt 6 000 meter från gul tee och nästa 5 300 meter från röd, vilket gör den till en tuff utmaning för medelhandicaparen. Signaturhålet på Lo Romero är det 18:e som kräver ett långt och bra utslag för att få ett enkelt inspel mot den vackra ö-greenen. Ett bra resultat på avslutningshålet är förmodligen avgörande för hur man kommer att minnas banan.

Den allra bästa anläggningen i Alicanteområdet är troligen Las Colinas Golf som är en mästerskapsbana med oerhört varierande hål och ett vackert klubbhus med en fantastisk terrass. Många olika tees gör att det är upp till var och en hur svårt man vill göra det för sig. Och det finns nästan alltid alternativ hur de olika hålen kan spelas. Satsa på birdie eller nöja sig med bogey?


De tre nämnda banorna är alla relativt nya och ingen av dem har mer än elva år på nacken. Vill man ha något extra, eller kanske snarare lite annorlunda, så ska man åka till Las Ramblas, invigd 1990. Den ursprungliga betydelsen av ordet ”rambla” lär vara torr flodbädd – ett ord sprunget ur arabiskan. La Rambla är ju även namnet på Barcelonas mycket berömda paradgata som också lär ha varit en torr flodbädd från början innan den blev en av världens mest berömda boulevarder.


Men tillbaka till golfbanan Las Ramblas. Här kan man göra en kanonrunda eller så blir det rena katastrofen med många förlorade bollar då hålen ofta spelas över, eller längst med, raviner. Men det är också en bana som stundom bjuder på en fantastisk utsikt över Medelhavet i fjärran.

Regionen Alicante och Costa­ Blanca är knappast en av Spaniens viktigare vin­distrikt men här finns gott om vingårdar och bode­gor som tar emot besökare. En av de som satsar lika mycket­ på vinproduktion som på att guida besökare och arrangera provningar är Bodega Cerda i den lilla byn Hondón de las Nieves, 40 km västerut från Alicante.


De tar proffsigt och vant hand om sina besökare och deras rundvandringar är ofta fullbokade. De gör också bra viner i mellan­prisklass – men speciellt genuint är det knappast. I deras butik säljer de allt från eget vin och fina vintillbehör till mycket gamla och udda vinprylar – och en hel del krimskrams.


Text: Mats Olsson

Ur Fritid & Park 5-2019