Golfklubbar slår för foderhjälp

Årets torka orsakar kraftig foderbrist för djurägare i både Sverige och grannländerna, vilket gör det svårt att köpa foder till djuren. Tyvärr betyder det att djur måste nödslaktas. Men hjälp kommer från ett kanske oväntat håll – golfklubbar.


Högruff vid Degeberga Widtsköfle Golfklubb, en av de klubbar som slår gräset för att hjälpa djurägare i närområdet.

På en del av landets cirka 460 golfklubbar finns ytor som inte är i aktivt spel med oslaget gräs. Dessa slås nu för att bli foder för närområdets lantbrukare och hästnäring att använda till foder för djuren. Cirka 75 klubbar runt om i landet ställer upp och slår och förhoppningsvis kanske fler tillkommer.

– Det finns några tusen hektar vad vi kallar högruff kring våra golfbanor som kan användas ett extremår som det här. Vi pratar inte om superkvalitet för foder, men i det här läget fungerar det utmärkt. Vi behöver slå den här högruffen även normalår, så kan sommarens samarbeten med lantbrukare fortsätta så är det bra, säger Peter Edman, bankonsulent på Svenska Golfförbundet.

Det är ett extremt ovanligt år även för landets golfklubbar. Först den kalla vintern som fördröjde spelstart och gav skador på många banor och nu värmen och torkan. Många är de anläggningar som inte har tillräckligt med vatten, eller rätt bevattningsutrustning för att hålla banorna i ett skick fritt från skador. Skador som kan ge problem även kommande år.

– När man inte kan vattna tillräckligt så finns risk för att gräset, främst på greener, inte återhämtar sig i höst. Så kommer vintern och kan ge skador som påverkar kommande säsong. Golfanläggningar använder vatten som lagrats i magasin, eller vatten som går igenom en reningsprocess via golfbanorna. Endast i extremt nödfall används kommunalt vatten, vilket i många kommuner nu inte ens är tillåtet, säger Peter Edman.