Golfen – en väg in i samhället för flyktingen Kadir

I samarbete med projektet Golf för nya vänner.*

Kadir Çolakoğlu och hans familj kom som flyktingar till Sverige och Malmö från Turkiet 2016. Golfen blev en väg in i samhället tillsammans med en stark vilja att lära sig svenska. Nu vill han få fler nyanlända att börja spela golf för att komma in i samhället.


#golfförnyavänner #svenskagolfförbundet #skånesgolfförbund #malmöburlövgolfklubb #integration
Kadir Çolakoğlu (till vänster) fick chansen att prova på golf på Malmö Burlöv Golfklubb. Nu inspirerar han andra nyanlända att komma in i samhället med hjälp av golfen. Klubbchefen Peter Svallin (till höger) har fått en entusiastisk ambassadör för både klubben och spelet golf. Foto: King Edward Filmproduktion

Det blev en dramatisk flykt från Turkiet efter­ den misslyckade kuppen mot president Erdoğan. Som akademiker och lärare i teologi och sociologi – samt engagerad i Gülen-rörelsen som vill öppna upp mot väst – var Kadir inte längre önskad i Turkiet. Han fick fly från sitt hemland tillsammans med fru och barn.


Sverige och Malmö blev familjens räddning och trygga hamn. Där skrev Kadir in sig på universitet för att läsa svenska – med målet att kunna undervisa i sina favoritämnen inom ett par år – parallellt med att han tog ett städjobb på mornar och kvällar.


Som duktig bordtennisspelare saknade han idrotten. När han fick chansen att prova på golf på Malmö Burlöv Golfklubb i utkanten av Malmö och i närheten av Rosengård där familjen bor, tackade han ”ja”. Malmö Burlöv bjöd in Kadir plus två syrier inom ramen för projektet Golf för nya vänner.


– Jag trodde inte det var sant. I Turkiet är golf bara för eliten och de rika. Golfen symboliserar mitt nya liv, berättar Kadir.

Han blev så ”biten” av golfen att han frågade om projektledaren på Skånes Golfförbund, Rickard Balcke, kunde komma och hålla ett föredrag om golf på Turkiska Akademiska Föreningen. Det kunde han. Ett 30-tal kom och lyssnade. 20 ville prova på golf.


– Det var spännande att lära känna ett nytt nätverk. De som lyssnade trodde mig inte när jag sade att golfen är nästan lika stor som fotbollen i Sverige, sett till antal utövare. Jag fick säga det flera gånger, berättar Rickard Balcke.


Träningen var som mest intensiv i höstas och har fortsatt under våren – om än i mindre grupper med behörigt avstånd emellan deltagarna – tillsammans med tränare och klubbens ideella mentorer. Peter Svallin, klubbchef på Malmö Burlöv, ler när han berättar om utfallet.


– Tillsammans kunde vi ta kål på en fördom. De nyanlända får ta del av klubbens nätverk och sociala gemenskap. Samtidigt har de bidragit till att höja den redan goda stämningen ytterligare på klubben. Det här är win-win – och till och med ett win till eftersom det är bra för samhället att nyanlända hamnar innanför istället för utanför.

Ljunghusen, Kävlinge, Österlen, Tomelilla, Åkagården och Söderslätt är andra som tagit sig an projektet, eller är på gång att göra det, i Skåne. Nu går projektet Golf för nya vänner på ”export” till övriga Sverige med de goda erfarenheterna från bland annat Malmö Burlöv i bagaget.


En film om Kadir och hans resa in i golfen finns att se här. Du kan också gå in på Golf.se och söka på Golf för nya vänner.

Thomas Björn


* Golf för nya vänner är ett projekt som drivs av Skånes Golfförbund i samarbete med Svenska Golfförbundet – med medel från Allmänna Arvsfonden och RF, Riksidrottsförbundet.

Golf för nya vänner ger nyanlända och delvis etablerade – det vill säga människor som varit i Sverige en tid – chansen att komma in i samhället med hjälp av golfklubben och golfanläggningen. Golf för nya vänner är en del i Svenska Golfförbundets värdegrundsarbete, tillsammans med bland annat jämställdhetssatsningen Vision 50/50 och paragolf.