Golfbana blev gigantisk hundrastgård

Uppdaterat: 9 dec. 2020

Danderyds kommun var i behov av en ny hundrastgård och Stockholms Golfklubb har en stor yta som är tillgänglig från mitten av november till mitten av mars. Det blev starten till en av Stockholms – och kanske till och med Sveriges – största hundrastgårdar för lössläppta hundar: 40 000 kvadratmeter inhägnad grönyta där hundarna kan leka fritt.


#stockholmsgolfklubb #hundrastgård #hundarpågolfbana
Jonas Widegren, klubbchef Stockholms Golfklubb, och Karin Almén, stadsträdgårdsmästare i Danderyds kommun, samarbetar för att göra Danderyds invånare, hundägare – och hundar – nöjdare och gladare. Från och med i år upplåter Stockholms Golfklubb 40 000 kvadratmeter av Kevinge-banan till hundrastgård för lössläppta hundar, mitten av november-mitten av mars. Foto: Thomas Björn

Lördag morgon i mitten av november: Det kryllar av folk på Kevinge-banans hål 4, 5, 6 och 7.

Nej, det är inte vintergolfare. Det är hundägare. Glada hundar av alla raser och storlekar far omkring och leker med varandra medan hundägarna lugnt står och pratar med varandra.


Från och med i år kan hundägare i Danderyd släppa sina hundar lösa på en yta av 40 000 kvadratmeter, eller fyra hektar om du vill. På resten av banan är hundar och hundägare också välkomna, med sina hundar kopplade, som vanligt.


– I våra kontakter med kommunen förstod vi att det fanns behov av en ny och större hundrastgård. Vi är glada att kunna hjälpa till genom att erbjuda den här stora ytan med tillhörande grindar, berättar Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb och fortsätter:


– De flesta av de hundägare som kan släppa sina hundar lösa på det nya området är glada. De som vill ha sina hundar kopplade är också glada, för de kan nu vistas bland andra hundägare som har sina hundar kopplade på övriga delen av banan. Gladast är nog ändå personalen och barnen på det intilliggande Kevinge förskola och Kevingeskolan som kan vistas tryggt och säkert på den plats av banan där hundarna är kopplade.

Karin Almén är stadsträdgårdsmästare i Danderyd kommun. Hon är kommunens projektledare för satsningen på hundrastgården.


– Vi i kommunen är jättenöjda. Det fanns ett önskemål från invånarna om en ny hundrastgård. Jag tror inte vi hade kunnat producera en sådan här stor hundrastgård för lössläppta hundar på egen hand. Det är ett fantastiskt initiativ från klubben och win-win för oss och klubben – och faktiskt även ett win till: För hundägarna.


Karin Almén ser hundrastgården som ett led i att stärka golfbanan som yta för vinteraktivitet och biologisk mångfald – bland annat pollinerande bin, gamla träd samt sällsynta växtarter och blommor.

– Precis som många andra grönytor i kommunen finns det många, fina naturvärden här på banan som kan utvecklas. Vi ser fram emot fler samarbeten med Stockholms Golfklubb för att öka den biologiska mångfalden.


Golfklubben hoppas nu att hundägarna är duktiga på att plocka upp sådant hundar brukar göra när de är glada och får springa fritt – banan är trots allt arbetsplats för ett tiotal banarbetare – och att de inhägnade greenerna får vara i fred.


För att se filmen om hundrastgården klicka här.


Thomas Björn