Golf, vin – och skidåkning

F R I T I D Andalusien har älskats av svenskarna i årtionden. Framför allt har Costa del Sol lockat golfspelande svenskar. Men fråga är om inte Costa Almeria, cirka 15–20 mil öster om Malaga, är än mer solsäker än Costa del Sol. Här finns mindre trängsel på golfbanorna och även närhet till bra vingårdar – och skidåkning.Förutom ett stort och bra utbud av golfbanor lockar Andalusien med fantastisk mat, underbara stränder, värme, golf, skidåkning, sherry – och numera också högkvalitativa röda viner. Men den autonoma regionen i södra Spanien har aldrig haft ett rykte som en stor producent av röda kvalitetsviner. Pratar man vin från Andalusien så handlar det oftast om sherry. Sherryns ursprung är Jerez­ de la Frontera, i sydvästra Andalusien. Där odlas bland annat den gröna druvan Palomino Fino, som ger basvinet i sherry. Men uppe i bergen runt staden Granada, på mellan 700 och 900 meters höjd, växer sedan 15–20 år tillbaka röda kvalitetsdruvor. Här odlas numera klassiska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah­.


En av många bodegor som koncentrerar sig på röda kvalitetsviner och även tar emot gäster på sin anläggning är Hacienda Señorío de Nevada. Det är en relativt nybyggd bodega i Lecrindalen vid foten av Sierra Nevada som både är vingård, hotell­ och restaurang. De 25 rummen har en unik och stilren design. Inget rum är det andra likt. Señorío de Nevada är lättillgängligt nära motorvägen A44 ett par mil söder om Granada och endast en knapp timmes bilfärd från kusten.


Gården ligger inbäddad i böljande landskap mellan Medelhavet och de snöklädda bergen i Sierra Nevada, vilket skapar ett mikroklimat med påverkan av både havet och bergen. Heta sommardagar och kalla nätter är perfekta förutsättningar för vintillverkning.

Skulle man tröttna på avkoppling och bra viner på Señorío de Nevada finns mycket annat att se och göra i omgivningen. Jätte­lika Alhambra i Granada, mindre än en halvtimmes bilresa norrut, är världens bäst bevarade arabiska medeltidspalats och Spaniens mest besökta sevärdhet med två miljoner besökare årligen.


Föredrar man att bo vid havet så finns Almerimar – en liten ort som lockat sven­ska golfare i 30 år. Det är en relativt nybyggd stad med en stor och trevlig fritidsbåtshamn. Och framför allt ett mycket fint hotell – Almerimar Golf Hotel – med en tillhörande fin golfbana (27 hål). I Almerimar finns allt inom gångavstånd. Hotellet, golfbanan, strandpromenaden, stränderna och restaurangerna i småbåtshamnen. Kanske är det bara det riktigt ”tunga” nattlivet som saknas.


För golfaren är södra Spanien ett eldorado. Även om banorna inte ligger lika tätt uppe i bergen som nere vid kusten så finns det en handfull bra banor även en bit inåt landet. Endast 15 kilometer norr om Señorío de Nevada, på vägen mot Granada, ligger Santa Clara Golf Club. Här spelar man med en fantastisk utsikt över Sierra Nevadas snöklädda toppar. Den vackra mästerskaps­banan kännetecknas av de stora greenerna och med sina 6 050 meter från gul tee är den en tuff utmaning för de flesta.


Få regioner erbjuder så mycket inom ett så litet område som den spanska solkusten. Här kan man börja dagen med ett dopp i havet, därefter spela en runda golf i kortbyxor på förmiddagen och sedan åka skidor på 3 000 meters höjd uppe i Sierra Nevada­ efter lunch.

Sierra Nevada är egentligen ingen ort utan namnet på bergskedjan – och på nationalparken. Centralorten där liftarna utgår ifrån heter Pradollano, men det är det få som säger. Mellan Almerimar och Pradollano är det bara 7–8 mil – fågelvägen. Men bilvägen är det 17 mil. Räkna med en körtid på strax under två timmar. Från Señorío de Nevada är det mindre än en timmes bilkörning innan man når Pradollano.


Sierra Nevada är ett fantastiskt område och inte alls så begränsat som man kanske väntar sig av en skidort i södra Europa där havet­ bara knappt två timmars bilresa bort. Anledningen är givetvis den höga höjden. Området är imponerande stort med frisk luft och breda, välpreparerade pister. De svarta backarna är få. Här dominerar lätt och medelsvår åkning.


Alpina-VM 1996 avgjordes i Sierra Nevada­. Sverige blev näst bästa nation, efter­ Italien, sedan Pernilla Wiberg vunnit två guld och Patrik Järbyn tagit en silver­medalj. Här åker man skidor från 3 300 meters höjd ner till 2 100 meter. Området är oerhört solsäkert och över 400 snö­kanoner garanterar att säsongen oftast håller april ut.

Mats Olsson