Goda förebilder räddar liv

Sommaren 2020 miste en tioårig flicka livet i en tragisk drunkningsolycka vid en obemannad badplats i Botkyrka. Ur det föddes ett samarbetsprojekt mellan Svenska Livräddningssällskapet, Fryshuset och Upplands-Bro kommun – Goda förebilder räddar liv – för att förebygga drunkningsolyckor.


Tack vare projektet Goda förebilder räddar liv kommer det i sommar att finnas rödklädda badvärdar vid Lillsjöbadet i Upplands-Bro kommun. Deras uppgift är både att förebygga drunkningsolyckor och informera om badvett och vattensäkerhet.
I sommar kommer det att finnas rödklädda badvärdar vid Lillsjöbadet i Upplands-Bro kommun för att förebygga drunkningsolyckor och informera om badvett och vattensäkerhet. Badvärdarna är ett resultat av pilotprojektet Goda förebilder räddar liv, ett samarbete mellan Svenska Livräddningssällskapet, Fryshuset och Upplands-Bro kommun. Foto: Fryshuset

Av landets cirka 2 700 badplatser är endast en handfull bemannade med personal med uppgift att tillgodose säkerheten i, på och vid vattnet. Goda förebilder räddar liv är ett pilotprojekt som syftar till att förebygga drunkningsolyckor och bidra till ökad kunskap om vattensäkerhet bland ungdomar och unga vuxna. Samtidigt får unga över 18 år chansen att utbildas och arbeta som livräddare och badvärdar på badplatser i Upplands-Bro kommun.

– Vi ser gärna det här som början på ett långvarigt samarbete. Projektet innehåller två viktiga delar. Förutom att det här kan rädda liv, så ger vi också chansen till ungdomar att få en bra utbildning och ett spännande sommarjobb, säger Maria Palm, avdelningschef Fritid, och Glenn Kronholm, badmästare, vid Upplands-Bro kommun i ett gemensamt uttalande.

Badvärdarna, som utbildats av Svenska Livräddningssällskapet, kommer att bemanna Lillsjöbadet i Upplands-Bro under fem veckor, onsdag till söndag, kl. 12:00-16:00, från och med 7 juli till och med 8 augusti. Deras primära uppgift är att förebygga drunkning och andra olyckor på en begränsad del av badområdet. Dagar med dåligt väder kommer badvärdarnas fokus vara att söka upp målgruppen i området för att informera om vattensäkerhet.


– Det är vår övertygelse att de flesta drunkningsolyckorna går att förebygga. Tillsammans kan vi utgöra den kraft som leder till att goda förebilder räddar liv! säger Mikael Olausson, områdesansvarig säkerhet vid Svenska Livräddningssällskapet.