Göteborgsvarvet firar 40 år

Göteborgsvarvet fyller 40 år vilket kommer att uppmärksammas på olika sätt under veckan. Av de över en miljon löpare som någon gång sprungit loppet har 60 personer passerat mållinjen alla åren. De firas nu i en egen startgrupp tillsammans med de som fullföljt minst 30 lopp.


Göteborgsvarvet fyller 40 år och Race Director Bo Edsberger spår att det kommer att bli minst 40 år till. Foto: Robert Boman

– Det är några av väldigt många som under åren gjort Göteborgsvarvet till en sådan fantastisk upplevelse. De är väl värda att hyllas, säger Bo Edsberger, Race Director för Göteborgsvarvet.


Jubiléet firas också med en middag på torsdag där alla har möjlighet att köpa en biljett för att vara med. Göteborgarna är en stor del av den folkfest som har gjort Göteborgsvarvet så populärt.


Nytt för i år är ploggning. En joggingtur på ett par kilometer, med start på fyra olika ställen längs banan, där man under tiden plockar upp allt skräp som löparna lämnat efter sig. Flera andra aktiviteter är också nya.

– Yoga Run blir ett eget lopp i år och tillsammans med huvudpartnern i Minivarvet startar vi också Thule Barnvagnsjogg, 2,4 kilometer för föräldrar med barn i joggingvagn, säger Bo Edsberger.


Nya typer av lopp ligger i tiden och Göteborgsvarvsveckan inleds på tisdagskvällen med Trailvarvet. Trenden från förra året håller i sig, antalet anmälningar till Trailvarvet ökar och det ser ut att bli över 1200 deltagare i årets lopp. Även i år är det, till skillnad från de flesta andra lopp, lika många kvinnor som anmält sig som män.


– Trenden håller i sig, löpare som söker upplevelse och äventyr istället för att jaga en tid blir fler för varje år, säger tävlingsledaren Joel Språng.

Bo Edsberger tror dock att även de klassiska loppen har framtiden för sig.


– Olika typer av lopp kommer att uppstå och försvinna. Men de klassiska distanserna som maraton och halvmaraton kommer med all säkerhet att vara de mest populära även i framtiden. Göteborgsvarvet kommer att springas även om 40 år, spår Bo Edsberger.