Göteborgs Kulturkalas är årets hållbara event

Göteborgs Kulturkalas har fått ta emot priset Hållbart event 2018 för sitt arbete med ”Engångsfritt Kulturkalas”. Priset delades ut under konferensen Hållbar Besöksnäring i Stockholm.


Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas och Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten leder projektet ”Engångsfritt Kulturkalas”. Foto: Göteborg & Co

Under sex dagar hade Kulturkalaset i Göteborg 1,7 miljoner besök. Tack vare satsningen ”Engångsfritt Kulturkalas” kunde förbrukning av 6 500 engångstallrikar och -bestick undvikas.


– Det känns väldigt roligt att detta projektet får uppmärksamhet. Tack vare en fantastisk samverkan i staden, hårt slit men också att vi har vågat gå vidare med en ganska modig satsning. Ännu roligare är att så många har visat intresse för vårt arbete nu i efterhand. Det behövs exempel och vi visar vägen med detta projektet. Nu laddar vi inför återstående arbete för att bli helt engångsfria till 2021, säger Filip Eklund, miljöansvarig på Göteborg & Co för Göteborgs Kulturkalas.

Satsningen ”Engångsfritt Kulturkalas” görs tillsammans med Göteborgs Stad och förvaltningen Kretslopp och vatten med syftet att Göteborgs Kulturkalas ska fungera som ett pilotprojekt där olika metoder testas för att på sikt permanentas och fungera som ett gott exempel för andra evenemang.


– För att minska klimat- och miljöpåverkan har Göteborgs Stad målet att minska hushållsavfallet med 30 procent per göteborgare till 2030 jämfört med 2010. Att stadens verksamheter går före med gott exempel är superviktigt, inte minst vid publika evenemang där vi möter många göteborgare, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten.

Juryns motivering för att ge priset till Göteborgs Kulturkalas lyder: ”Göteborgs Kulturkalas har visat på stor initiativförmåga och konkret miljönytta genom att eliminera engångsavfall från tusentals måltids- och dryckesserveringar. Effekten blev 18 procent lägre avfallsmängder och motsvarande minskad klimatpåverkan. Resultatet uppnåddes genom bland annat stora informationsinsatser, en innovativ disklösning, halvportioner, diskdisko, rabatt på mat som serverades i medhavd matlåda, hyrda flergångsglas och förbud mot onödiga engångsförpackningar. Konceptet ska nu permanentas och spridas till andra eventverksamheter.”


Det är första året som Hållbar Besöksnäring delar ut priset Hållbart event och det har till syfte att lyfta föredömen och goda exempel inom eventbranschen. Samtidigt delades även pris ut för Årets hållbara destination och GMIC Swedens Årets Hållbarhetsinsats.