Göteborg i färgmatchad vårskrud

Efter vårvinterns envisa kyla i Göteborg har det äntligen blivit dags att smycka staden med vårblommor. Cirka 25 000 blommor i urnor och rabatter kommer att pryda de centrala delarna av Göteborg.– Trots att urvalet av vårblommor är mer begränsat än för sommarblommor, strävar vi efter att skapa variation av sorter och en samstämmighet i färgkombinationen. I år kommer urnor och planteringar att fyllas av blommor i lila, rosa, vitt och blått, berättar Margaretha Håkansson, planeringsledare för park- och naturförvaltningens blomsterutsmyckningar.


De vanligaste sorterna i år är penséer, leuchatemum, lila gyllenlack, förgätmigej, pärlhyacint och narcisser.

I höstas sattes lökar av bland annat tulpaner, narcisser, allium, hyacinter och fritillaria på flera ställen i staden och förhoppningsvis kan vårsolen snart locka upp dem ur jorden.


I mitten av maj kommer den första leveransen av sommarblommor och allteftersom planteringen sker byts vårblommorna ut med sommarblommor. Lagom till midsommar står staden åter smyckad, med ett somrigare blomsterflor i planteringar och urnor.


Om du är intresserad av att följa arbetet med Göteborgs blomsterutsmyckningar kan du göra det på Instagramkontot @ettblommandegbg.