Fysisk aktivitet och sockersmart kost får egen dag

Nu lanseras en egen dag för fysisk aktivitet och sockersmart kost: Fredagsfysdagen! Det är Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige som ligger bakom satsningen. Den första Fredagsfysdagen arrangeras fredagen den 20 september och är tänkt att upprepas i september varje år fram över.


Fredagsfysdagen, som är tänkt att bli årligen återkommande, är ett initiativ av Hälsofrämjandets koncept Fredagsfys Sverige som ska få förskolor, skolor, företag, äldreboenden och familjer att aktivera sig och skapa sockersmarta kostvanor. På bilden ser vi barn från Söderby skola i Haninge under ett rörelsepass. Foto: Idrottens Kraft

Målet är att aktivera skolor, arbetsplatser, äldreboenden och familjer där var och en kommer i rörelse på sitt eget sätt – och komplettera med sockersmarta kostalternativ. Förhoppningen är att alla ska lägga upp bilder på sociala medier för att skapa en hälsorörelse som växer.


– Nu måste vuxenvärlden tillsammans börja agera och ta ansvar för våra barn och ungdomars hälsa samt inspirera till mer rörelse och bättre alternativ. Därför tror vi att en dag med fokus på dessa områden kan ge positiva effekter. Vår erfarenhet är också att barn och unga verkligen är rädda om sina kroppar, men vi i vuxenvärlden behöver hjälpa till och vägleda.

Det förklarar Susanna Almström, projektledare för Fredagsfys Sverige som har nått ut till cirka 20 000 elever på skolor och förskolor i främst Haninge, söder om Stockholm, de senaste tre åren – och som nu satsar på att nå ut till övriga Sverige med hjälp av stöd från bland annat Postkodstiftelsen.


– Vi vill göra om generation fredagsmys till generation fredagsfys – utan att tulla på myset, säger Susanna Almström, hälsopedagogen som vill inspirera till ökad rörelse och bättre, sockersmarta kostvanor utan att använda pekpinnar.


Text: Thomas Björn