Funktionsnedsatta utbildas till funktionärer

Göteborg United Volleyboll är mycket mer än bara en volleybollförening. Det är en förening där alla människor är en resurs vilket skapar både inkludering och arbete.


Marica Hall är projektledare på Nyresurs som utbildar människor med funktionsnedsättning till funktionärer inom idrotten. Alexander Sjöberg är en av de 40 som utbildats. Idrottens Krafts ambassadör Hector Valeria hälsade på och spelade in en film om projektet som visas på Expressen.se i mellandagarna. Foto: Thomas Björn, Idrottens Kraft

Nyresurs heter ett projekt som Göteborg United Volleyboll driver med pengar från Allmänna Arvsfonden. Projektet är på upploppet, sista året av tre, och går ut på att utbilda människor med funktionsnedsättning till funktionärer.


– Dels behövs det funktionärer, dels ger det här människor med funktionsnedsättning en chans att komma in i gemenskapen och känna sig både sedda och betydelsefulla, berättar Marica Hall, själv rullstolsburen sedan födseln på grund av en ryggmärgsskada – vilken dock inte stoppat henne från att ägna sig åt en mängd idrotter, däribland bordtennis.

40 människor med funktionsnedsättning har genomgått funktionärsutbildning och bidrar nu inom de flesta idrotter som bland annat speakers. Målet är att utbilda ännu fler.


En av de som genomgått utbildningen är Alexander Sjöberg som är rullstolsburen sedan 1999, då han han var med om en trafikolycka. Den här lördagen ska han vara speaker på derbyt mellan Göteborg United och KFUM i Prioritet Serneke Arena i Kviberg, nordöstra Göteborg.


– Funktionärsutbildningen har betytt mycket för mig. Dels har jag lärt mig nya saker, dels får jag chansen att umgås med båda nya och gamla vänner i samband med matcher. Den stora utmaningen är att hålla reda på allt det praktiska i samband med matcherna. För att göra ett bra jobb behöver du vara väl förberedd, förklarar Alexander Sjöberg som blivit anställd på Nyresurs.

Projektledaren Marica Hall arbetar för att fler som går funktionärsutbildningen och behöver ett arbete ska få det, vare sig det är en anställning på Nyresurs eller på andra platser inom idrotten.


Alexander Sjöberg berättar om trafikolyckan som gjorde honom rullstolsburen 1999, utbildningen till funktionär i Nyresurs och hur det är att vara speaker på matcher för Idrottens Krafts Thomas Björn och fotografen Martin Crook. Foto: Martin Kihlström

Den här lördagen är det extra mycket att hålla reda på för Alexander Sjöberg, inte bara för att det är division 1-derby. Nystartade företaget Idrottens Kraft är på besök och spelar in en film som ingår i en Sverigeresa som visar upp allt det goda idrotten gör för att inkludera människor – och därmed motverka utanförskap. Filmen är en av tolv och visas på Folkspels sida Årets Eldsjäl på Expressen.se i mellandagarna.


Mitt i förberedelserna får Alexander därför både ställa upp på att bli intervjuad och visa Idrottens Krafts ambassadör Hector Valeria, som Fritid & Park berättar om i nummer 4-2018, hur han hanterar mikrofonen. Hector får till och med tala i mikrofonen och påminna spelarna om att ”det är 15 minuter kvar till match”.


– Det är fantastiskt vilken resurs de här människorna är som funktionärer. Behovet av funktionärer är stort inom idrotten. Jag vet av egen erfarenhet, säger Hector Valeria som till vardags är fotbollstränare i Solväders FC i Biskopsgården, Göteborg.

– Och så kommer de in i idrottens gemenskap. Nyresurs som Göteborg United Volleyboll driver med hjälp av pengar från Allmänna Arvsfonden är ett mycket bra projekt.


Hur gick det i derbyt då? Jo, KFUM vann med 3-1 i set.


Text: Thomas Björn