Full fart på första Fredagsfysdagen

Den första Fredagsfysdagen i slutet av september ledde till full aktivitet i skolor, bland annat Söderby skola (F–3) och Fredrika Bremergymnasiet i Haninge, samt arbetsplatser.


Elever i Söderby skola i Haninge fysar på första Fredagsfysdagen – en av flera skolor som passade på att både röra på sig och äta och dricka sockersmart. Foto: Idrottens Kraft

På Söderby skola låg fokus på fysisk aktivitet ute på skolgården, medan gymnasieeleverna var mer intresserade av att se hur många sockerbitar det är i olika produkter – och vilka sockersmarta alternativ det finns i form av bland annat smoothies gjorda på bär.


Hälsopedagogerna Susanna Almström och Emelie Johansson, som Fritid & Park berättat om tidigare, står bakom initiativet Fredagsfys Sverige. Det ingår i Hälsofrämjandet och stöttas ekonomiskt av Postkodstiftelsen.


– Vi är överväldigade över den respons vi fått på historiens första Fredagsfysdagen! Vi vet att vi arbetar med två väldigt viktiga frågor, men att flera tusentals skulle haka på hade vi inte kunnat drömma om. Att dessutom så många tidningar och Radio Stockholm ville lyfta dagen är helt fantastiskt. Det verkar som att vi har satt igång en folkrörelse inom hälsa och bättre kostvanor med mindre socker, säger Susanna Almström.

Nu ser Susanna Almström och Emelie Johansson fram emot att sprida Fredagfys-konceptet till förskolor, skolor och arbetsplatser i hela landet.


Text: Thomas Björn


Här kan du läsa mer om Fredagsfys:

Förbannad mamma gjorde fredagsmys till fredagsfys

Fysisk aktivitet och sockersmart kost