Fritidsbanken i samarbete med avfallsföretag

Snart börjar vårstädningen i förråd och på vindar. Många användbara prylar slängs och det vill både Fritidsbanken och avfallsföretaget Sysav ändra på. Därför ställer Fritidsbanken upp sina insamlingskärl på ett par av Sysavs återvinningscentraler i Malmö 12–22 april.


Istället för att slänga urvuxna eller bortglömda sportprylar kan man ge dem till Fritidsbanken så fler får chans att prova på nya idrotter.

Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning och finns idag över hela landet. Den ideella organisationen samlar in sport- och fritidsutrustning och lånar sedan ut den gratis till vem som helst i 14 dagar.


– Det är mycket bättre att flera kan använda utrustningen än att den ligger och dammar i förrådet. Vi vill få folk att vara en del av detta kretslopp och en insamling på återvinningscentralerna känns som en naturlig plats. Hit kommer folk med saker de inte behöver längre, säger Sara Hansson, projektledare på Malmö stads fritidsförvaltning.

I Malmö är det just nu störst behov av barnskidor, snowboards, skidglasögon, tält och friluftsryggsäckar – men allt utom kläder är av intresse.


– Fritidsbankens verksamhet rimmar mycket väl med Sysavs mål. Saker ska användas och återbrukas så långt det går, innan de går till återvinning, säger Patrik Lövgren, områdeschef på Sysav.