Fotbollstränare utsedd till Årets läsfrämjare

Han hade själv svårt att hitta lugnet i skolan och det tog många år att knäcka läskoden. Kanske är det därför som Tomas Jonsson brinner för att lära barn och unga att läsa. Nu tilldelas han utmärkelsen Årets läsfrämjare.


Tomas Jonsson (i blå mössa) arbetar med GIF Sundsvalls integrationsprojekt Back2basics och är dessutom tränare för Selånger FK:s herrlag. Foto: Andreas Ignell

Utmärkelsen Årets läsfrämjare delas ut av Sundsvalls stadsbibliotek för allra första gången. Att valet föll på GIF Sundsvalls Tomas Jonsson är lätt att förstå. Genom klubbens projekt Back2basics är han fotbollstränare för en grupp barn och ungdomar i Nacksta. Efter träningen tar Tomas med sig hela gänget till biblioteket och läser högt för dem.

– Jag hade det själv tufft med läsningen och vill hjälpa dem innan det blir tufft. Erövrar man språket och lär sig läsa tidigt får man större förutsättningar att klara sig genom skolan och sedan vidare ut i samhället på ett bra sätt, säger Tomas Jonsson.

Dessutom arrangerade Sundsvalls stadsbibliotek i somras ett skriv- och fotbollsläger tillsammans med Tomas Jonsson och tidigare i sommar var det vernissage för fotoutställningen Läs-11:an där GIF Sundsvalls spelare, porträtterade av Tomas Jonsson, visar att de är och vill vara läsande förebilder.

– Det finns många unga som behöver ändra attityden till skola och läsning, att ha en läsande förebild kan ha en helt avgörande betydelse, säger Tomas Jonsson.

Med Läslovet, Bokstart, Läslyftet och en rad andra insatser vill regeringen stärka läsningen både i och utanför skolan. Det brukar sägas att det krävs 5000 timmar för att träna upp sin läskondition, gå från att staka sig genom en text till att läsa med flyt och lust. 

– Detta förutsätter att det finns människor som Tomas Jonsson, som förmedlar läsinspiration och brinner för att göra läsningen tillgänglig för fler. Genom utmärkelsen Årets läsfrämjare vill biblioteket visa sin uppskattning och uppmuntra till fortsatt läsfrämjande arbete, säger Birgitta Ingebrand, bibliotekarie.


Årets läsfrämjare, juryns motivering:

Med stor entusiasm, och med en värdegrund som han står stadigt på, har Tomas visat att läsning kombinerat med fotboll kickar igång den utveckling som hjälper barn och unga att lyckas i livet. Bok och boll, knopp och kropp hör ihop. Tomas är en läsande förebild såväl för ungdomar som för idrottsledare, föräldrar och andra vuxna.