Fotbollstränare fångar upp de som inte mår så bra

När Jessica Gerebrand, fotbollstränare i Kopparbergs bollklubbs tjejlag, noterade flera avhopp från laget på grund av dåligt mående började hon fundera på hur man kan stötta tjejer som inte mår så bra. Under våren drog det första tjejprojektet igång med 45 deltagare i åldern 12–17 år.


Jessica Gerebrands tjejprojekt erbjuder en fast punkt utanför skolan för de som behöver det. (Bilden är en genrebild). Foto: StockSnap, Pixbay

För de tjejer som mådde dåligt, var stressade eller hade det struligt hemma var fotbollen ett stöd men till slut valde vissa av dem till och med bort det.


– Vi hade haft läxläsning innan träningen, med mellis och prat, och det var uppskattat. Jag såg ett tydligt behov bland tjejerna av en fast punkt och tänkte att det kanske fanns fler därute som behövde få någonstans att gå efter skolan, även om de inte spelade fotboll, säger Jessica Gerebrand.

Jessica tänkte vidare och efter sportlovet drog hon igång tjejprojektet ideellt. Hon ansökte om bidrag från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse och fick det beviljat, vilket var till stor hjälp. Hon berättar att pengarna gör att de exempelvis kan ta in extern kompetens, grädda våfflor och lyxa till det lite för tjejerna.


– Vi arbetar mot psykisk ohälsa och erbjuder en plats att vara utan krav, med mellanmål, trygga vuxna och temaföreläsningar kring ämnen som kost, motion och mindfulness, säger Jessica Gerebrand.

Projektet samarbetar med skolan och kommunen och vill nå ut till så många som möjligt. Antalet deltagare vid träffarna varierar men totalt har cirka 45 tjejer deltagit under våren.


Jessica är en eldsjäl som brinner för ungdomar och hon är inte främmande för att utöka verksamheten framöver. Hon vet att behovet finns även bland killarna och hon tycker det vore roligt att kunna göra en insats också där.