Nätverk arbetar för fler kvinnliga elittränare och ökad jämställdhet

Fler kvinnliga ledare på elitnivå och en ökad jämställdhet inom idrotten – det är de två stora målen när flera av landets största och mest framgångsrika klubbar och förbund går samman i nätverket EPOS (Equality in memory of Per O Sundström).

Ju fler kvinnliga elittränare vi kan få fram, desto fler elitaktiva kommer vi att få, säger Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget. Fler kvinnliga ledare på elitnivå är en jämställdhetsfråga som det nybildade nätverket EPOS ska arbeta för.
Ju fler kvinnliga elittränare vi kan få fram, desto fler elitaktiva kommer vi att få, säger Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget. Fler kvinnliga ledare på elitnivå är en jämställdhetsfråga som det nybildade nätverket EPOS kommer att arbeta för. Genrebild: iStockphoto

Svenska Skidförbundet Längd, Svenska Friidrottsförbundet, Malmö Redhawks, IFK Göteborg, Djurgården Hockey och Djurgården Fotboll har tillsammans med Sundström Safety AB startat nätverket EPOS. EPOS står för Equality in memory of Per O Sundström, den tidigare vd:n och delägaren på Sundström Safety som under hela yrkeslivet kämpade för allas lika värde.


– Vårt övergripande mål är att få fler kvinnor som tränare på högsta nivån. Tillsammans ska vi ta fram en plan som bidrar till en naturlig könsfördelning och en kultur som ger samma förutsättningar för alla oavsett nivå i vår verksamhet, säger Daniel Fåhraeus, längdchef på Svenska skidförbundet.

2019 startade Sundström Safety ett projekt tillsammans med Svenska Friidrottsförbundet i syfte att locka fler kvinnliga elittränare och det är det samarbetet som nu mynnat ut i EPOS efter att fler förbund och föreningar anslutit sig.


– EPOS är ett projekt där vi tillsammans med klubbar och förbund hjälper kvinnliga ledare att ta steget till att bli tränare eller ledare även på elitnivå. Det känns oerhört bra att vara en del av att skapa en miljö där alla känner att de kan förverkliga sina drömmar oavsett vad de har för bakgrund eller kön, säger Ivan Sundström, son till Per och styrelseordförande i Sundström Safety.


EPOS ska fokusera på kompetensutveckling, inspiration och erfarenhetsutbyte för kvinnliga idrottsledare med målet att de ska fortsätta sin resa upp till senior- och elitnivå. Tillsammans ska förbunden och klubbarna driva projekt, nätverksträffar och utbildningar såväl nationellt som lokalt för att öka jämställdheten bland tränare i svensk idrott.


– Ju fler kvinnliga elittränare vi kan få fram, ju fler elitaktiva kommer vi att få. Vi har för få kvinnliga elittränare och vårt mål är att vi ska nå upp till 40 procent. I dag ligger vi på åtta till tio procent kvinnor bland elittränarna och det tycker vi är bekymmersamt, därför vill vi vara en del av EPOS. Vi har jättemycket att lära från andra och det ska bli intressant att se hur lagidrotten arbetar och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att vi ska bli fler kvinnliga elitcoacher, säger Karin Torneklint, förbundskapten för friidrottslandslaget.