Footgolf ny gren i SM-veckan

Footgolf, eller fotbollsgolf som det också kallas, gör sin debut på Riksidrottsförbundets SM-vecka 2–8 juli bara två år efter att grenen togs in i Svenska Golfförbundet.Footgolf går ut på att sparka en boll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en fotboll och en större hålkopp.


– Footgolf passar väl in i SM-veckans helhetsupplevelse genom sitt fokus på strategi, enkla regler, spänning, glädje och gemenskap. Som publiksport är footgolf en rolig och actionfylld idrott att följa, både på plats och i tv. Grenen har potential att växa till en bred idrott, säger John Lindberg, projektledare för Footgolf-SM på Svenska Golfförbundet.


Sveriges Television sänder som vanligt från SM-veckan men från vilka av de över 50 idrotterna är ännu inte klart.


SM i footgolf spelas över två dagar med 18 hål per dag i två klasser: damer och herrar födda 2000 eller tidigare. Tävlingsbanan är 1 445 meter lång och ligger mitt i Landskrona vid Citadellet från 1500-talet.


Tolv hål går i slottsparken runt konsthallen och sex hål går runt slottet. Footgolfbanan har lagts ut av Peder Alberoth, golfare och ledamot av Landskronas fritidsnämnd.


– Området runt Landskrona citadell och konsthall är fantastiskt vackert och har alla möjligheter för en spännande footgolftävling. Banan erbjuder två väldigt olika slingor. Slottshålen är av mer öppen karaktär och lite längre medan Konsthålen är en park- och skogsslinga som är lite kortare men desto klurigare, säger Peder Alberoth.


Inför SM görs markarbeten som att anlägga utslagsplatser, stödså gräs och förbereda för klippområden på banan och i ruffen.


Innan Footgolf-SM i Landskrona arrangeras flera kval runt om i Sverige under våren för att få fram deltagarna. De tio bästa i dam- och herrklasserna från SM 2017 är direktkvalificerade, dessutom har Svenska Golfförbundet ett antal wild cards att fördela.