Firade 30 år genom att städa

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige har under 2018 firat 30-årsjubileum och som punkt på firandet gjordes en miljöinsats i Botkyrka kommun i lördags. Städningen var ett pris som Birger Fält, före detta landslagsman i gång, vann i ett skräpquiz.


Alby Cricket Club, Konyaspor KIF:s U19-lag och Stockholms Gång och Vandrarförbund deltog i Städa Sveriges 30-årsstädning, där området längs Mälarpromenaden i norra Botkyrka storstädades. Foto: Josefin Warg/Städa Sverige

Städa Sverige Ekonomisk Förening är en del av den svenska idrottsrörelsen där medlemmarna är uteslutande ideella idrottsförbund. Ungdomar jobbar för miljön genom att städa bort skräp och får då ett tillskott till klubbkassan. Projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer.


I lördags vaknade Botkyrka upp till ett vitt landskap, men det var inget som satte stopp för Städa Sveriges 30-årsstädning. Den genomfördes längs Mälarpromenaden och närliggande promenadstråk. Stora och små spelare från Alby Cricket Club, U19-laget från Konyaspor KIF samt Stockholms Gång och Vandrarförbund deltog i städinsatsen.


En av dagens deltagare var Birger Fält, före detta landslagsman i gång tillika orakel när det kommer till Vasaloppskunskap. Birger bor i området och fick bestämma var 30-årsstädningen skulle ske, eftersom han vunnit den i ett skräpquiz som Städa Sverige anordnade tidigare i år. Efter städningen var han glad och nöjd.

– Det var roligt. Det känns ju att man gör nytta både åt idrotten och för att det ska bli renare i naturen. Först hittade vi inte så mycket, men sedan, på vissa ställen, fanns det en hel del. Tyvärr finns det ju en hel del skräp ute i naturen. Nedanför en slänt fanns det massa ölburkar och allehanda skräp och det låg mycket plastpåsar nere vid vattnet, säger han.


Tillsammans fick deltagarna ihop cirka 20 säckar skräp vilket motsvarar nästan 300 kg. Mycket var plast, papper och glasflaskor, men en trasig plaststol, en sliten sittdyna och en utnött fotboll fanns också bland skräpfynden. Stockholms Gång och Vandrarförbund hann också städa ett varv kring parkeringen vid Slagsta Strand, där mycket tydde på att någon dumpat skräp med avsikt.


– Ofta är man ju lite feg och vågar inte säga till om man ser någon som slänger skräp, men jag har gjort det några gånger och det bör man nog göra oftare. Så att folk inser att man inte kan hålla på så, säger Birger Fält.

Gemensam samling med varmkorv med bröd och gångförevisning av Fält avslutade 30-årsstädningen. Deltagarna kunde därefter åka hemåt med en god känsla efter att ha bidragit till en renare närmiljö och för det dessutom få ett tillskott till lagkassan.


– Alla som var med på vår 30-årsstädning var väldigt duktiga, och varje plockat skräp är en vinst för miljön. Extra roligt i dag var den sköna gemenskap vi fick mellan alla deltagare. Liten som stor, cricketspelare, fotbollsspelare eller gångare – i dag var vi alla ett team. Det var ett härligt sätt att runda av jubileumsåret på, säger ansvarig projektledare Josefin Warg.