Föreningen som går mot strömmen

Rapporter om idrottsföreningar med vikande medlemsunderlag duggar tätt, men inte utanför Knutby. Motocross- och enduroklubben MCK4ALL ökar antalet medlemmar, ser ekonomin växa och arrangerar event för att samla in pengar till en lånehoj för barn.


MCK4All i Knutby växer så det knakar och satsar extra mycket på att locka kvinnor och barn. Foto: Idrottens Kraft

MCK4ALL bildades i december 2016 av makarna Ulla och Per Thorslund. Cross- och endurobanorna utanför Knutby invigdes ett år senare efter massor med ideella timmar för att få de insomnade banorna i dugligt skick att åka på.


Intresset för att gå med i klubben har varit mycket stort. Idag har MCK4ALL en medlemslista bestående av 361 medlemmar, varav 21 procent är kvinnor. Detta bland annat tack vare en speciell tjejsatsning hösten 2018.

Satsningen uppmärksammades av Folkspel som skickade ett filmteam från Idrottens Kraft till Knutby för att göra en film om satsningen. Det ena ledde till det andra och plötsligt befann sig Ulla och Per Thorslund på Eldsjälsgalan på Berns i Stockholm i mars, nominerade i kategorin Årets Ledare – Folkspels årliga utmärkelse till ideella eldsjälar i Idrottssverige.


Något pris blev det inte, däremot massor av energi att ta med sig hem och ta föreningen till nästa nivå: Att locka fler barn till verksamheten. I dag är 76 av medlemmarna upp till tolv år.


Ulla och Per Thorslund startade MCK4All, en motocross- och enduroförening för alla, 2016. Den har vuxit till 361 medlemmar på två och ett halvt år och för detta nominerades paret till Årets Eldsjäl, kategorin Årets Ledare. Här tillsammans med Patricia Daoud Naperotti (t v), IFK Trollhättan, som också nominerades. Foto: Idrottens Kraft

Ett bidrag på 10 000 kr från Guldkantsbidraget, som delas ut av Uppsala läns Barnavårdsnämnd, kompletterades med en dag speciellt riktad till barn för att samla in pengar till en lånehoj. Så torsdagen den 30 maj sjöd det av liv på cross- och endurobanorna utanför Knutby. Ett tjugotal barn grenslade för första gången crosshojar som sponsrats av de lokala företagarna Karlströms Motor AB och Berg Racing AB.


Insamlingen gick också bra. 11 032 kronor samlades in. Tillsammans med Guldkantsbidraget räcker det till att köpa in en motocrosshoj som kan lånas gratis av alla barn som vill prova på om motocross eller enduro kanske är något för dem.


– Vårt mål är att vara en cross-och enduroförening för alla, oavsett kön, ålder och etnicitet, säger Ulla Thorslund som har ett gott råd till alla föreningar som kämpar med medlemssiffrorna:


– Våga göra det ni tror på. Det blir oftast det bästa. Det märker vi med satsningen på både tjejer och barn. Vi ser fram emot många nya medlemmar – speciellt i dessa båda grupper!

Text: Thomas Björn