Få tror de är simkunniga i öppet vatten

Under sommaren lockas många att vistas ute i närheten av sjöar och hav men hur ser det egentligen ut med simkunnigheten i Sverige? Företaget YouGov har på uppdrag av Svensk Simidrott genomfört en undersökning som visar att bara 57 procent av de vuxna som anser sig simkunniga tror att de kan simma mer än 200 meter i sjöar eller hav.


Att simma i öppet vatten med vågor, strömmar och vind är mycket annorlunda mot att simma i en pool. Foto: Pexels, Pixabay

Undersökningen* visar att 88 procent tror sig vara simkunniga. Av dessa uppskattar dock bara 57 procent att de kan simma längre än 200 meter i öppet vatten. Bland de som är 60 år eller äldre, tror enbart 44 procent att de skulle klara att simma så långt, trots att de anser sig vara simkunniga.


– Inför sommaren är det oroväckande att så få som är simkunniga, tror att de skulle klara av att simma mer än 200 meter i öppet vatten. Simkunnighet är en färskvara, som bör testas årligen, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.

Det finns flera orsaker till varför vuxna inte anser sig vara simkunniga. 3 av 10 menar att de inte klarar något av de fyra momenten i simkunnighetsdefinitionen. Att betraktas som simkunnig innebär att du ska kunna falla i vattnet så att huvudet kommer under vattenytan och efter att du tagit dig upp till ytan, kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge på djupt vatten. 11 procent anger att det största problemet är att doppa huvudet och 8 procent att de behöver öva på att falla i vattnet.


65 procent av de som inte är simkunniga undviker trots sina bristfälliga simkunskaper inte att bada och simma. Av de som inte är simkunniga är dock 42 procent intresserade av att lära sig att simma. Den vanligaste orsaken till att de ännu inte har lärt sig att simma är att de tycker att det är pinsamt att lära sig som vuxen.

– Det är väldigt tråkigt om människor som vill lära sig att simma hindras av att det känns pinsamt. Idag bedriver 75 av våra föreningar runtom i hela landet simundervisning för vuxna och de hjälper drygt 3000 vuxna årligen. Så om du behöver lära dig simma som vuxen, så är du långtifrån ensam!, förtydligar Christina Sandin.


* Undersökningen är genomförd av YouGov i maj 2019. Sammanlagt 1008 intervjuer har genomförts med män och kvinnor över 18 år i Sverige.