Stöd till sänkta trösklar ska få fler i rörelse

Basketbollförbundet, Tennisförbundet, Frisbeesportförbundet, Judoförbundet, Simförbundet, Friidrottsförbundet, Orienteringsförbundet och Brottningsförbundet får medel ur Rörelsefonden under år 2021. Samtliga initiativ underlättar för barn, unga och vuxna att idrotta och röra på sig.


#rörelsefonden #svenskaspel #riksidrottsförbundet #tillsammansförflerirörelse
Projektet Simma, Hitta, Spring är ett samarbete mellan Svenska Simförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet och ett av de initiativ som får medel ur Rörelsefonden 2021. Foto: Peter Holgersson, Bildbyrån

Riksidrottsförbundet och Svenska Spel driver projektet Tillsammans för fler i rörelse där Rörelsefonden (tidigare Framåtfonden) är en del av samarbetet.

– Jag imponeras av förbund och föreningar som hittar kreativa sätt för unga och äldre att bibehålla glädjen och fortsätta idrotta, röra på sig och må bra. Arbetet med Tillsammans för fler i rörelse bidrar till idrottsrörelsens förändringsarbete, Strategi 2025, i och med att fler nås och fler motiveras att idrotta hela livet, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.


Rörelsefonden möjliggör projektidéer som sänker tröskeln till rörelse och årets medel möjliggör till exempel projekt Simma Hitta Spring där tre förbund samverkar, att succéprojektet Kvarterstennis får en uppföljning och att Judoförbundet kommer kunna erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre.

Sedan starten har närmare 25 miljoner kronor beviljats ur Rörelsefonden. 2021 landar utbetalningen på drygt 3 miljoner kronor.


Följande specialidrottsförbund och projekt beviljas medel ur Rörelsefonden våren 2021:

Svenska Basketbollförbundet får medel för att sätta upp tusen nya korgnät och skapa fler inspirerande basketplaner utomhus.


Svenska Brottningsförbundet får medel för att utveckla Wresfit, en träningsform anpassad för såväl motionärer som brottare.


Svenska Frisbeesportförbundet får medel för att tillgängliggöra sporten för fler genom att anordna kvartersfrisbee.


Svenska Judoförbundet får medel för att erbjuda digitala kurser i falltrygghet till äldre.


Svenska Simförbundet, Svenska Orienteringsförbundet och Svenska Friidrottsförbundet får medel för projektet Simma, Hitta, Spring. Tillsammans vill förbunden skapa en plattform där familjer gemensamt kan testa på nya olika idrotter.


Svenska Tennisförbundet får medel för att rusta upp tennisbanor och anordna öppna prova-på tillfällen för ungdomar.