Få drunkningar i samband med fritidsbåt

2018 är hittills ett svart år vad gäller drunkningar. Men en ljusglimt är att antalet olyckor med fritidsbåtar är på rekordlåg nivå. Inför årets hummerfiske jobbar Sjöräddningssällskapet för att den trenden ska hålla i sig.


Inför årets hummerpremiär delar Sjöräddningssällskapet ut gummiband med säkerhetsbudskap till fritidsfiskare på västkusten.

Totalt har 115 människor omkommit i drunkningsolyckor fram till och med augusti, enligt Svenska Livräddningssällskapets preliminära statistik. Man får gå ända tillbaks till 2006 för att hitta liknande siffror. En kategori står dock ut på ett positivt sätt. Drunkningsolyckor i samband med fritidsbåtar är det lägsta på många år. Hittills i år har sju personer omkommit i denna grupp, jämfört med 21 för hela 2017. För olyckor med fritidsbåt blir den nedåtgående trenden ännu tydligare över en längre period. Under 1970-talet omkom över 100 personer om året bara i samband med båtolyckor.


– Siffrorna för fritidsbåtslivet visar att det går att minska dödsfallen med förebyggande arbete. Det är ett arbete som måste fortsätta, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhetsledare på Sjöräddningssällskapet.

Nu inleds snart den ”andra säsongen” för många fritidsbåtsägare på västkusten, när hummerfiskare förbereder sig inför årets premiär den 24 september. Det finns många anledningar att hålla hårt på säkerheten. Som vanligt är Sjöräddningssällskapets frivilliga beredda att rycka ut om något skulle hända. Dessutom delar organisationen med sig av sina bästa säkerhetstips till hummerfiskare, i form av gummiband med en liten kom-ihåg-lapp.


– Vi vet av erfarenhet att kombinationen av hårt väder, linor i vattnet och motorer som inte använts på ett tag kan ställa till med bekymmer. Vi vill därför uppmana alla att tänka på att ta på sig flytvästen, kolla vädret innan du går ut, se till att någon på land vet var du är och framförallt att du kan larma om något går snett, säger Mikael Hinnerson, sjösäkerhetsledare på Sjöräddningssällskapet.

Olyckor i samband med hummerfiske har under de senaste åren inte bidragit till drunkningsstatistiken. På Sjöräddningssällskapet hoppas man att den trenden håller i sig.


Fem tips inför hummerfisket

  • Ta på dig flytvästen

  • Kolla vädret innan du går ut

  • Se till att någon på land vet var du är

  • Se upp för linor i vattnet

  • Säkra att du kan larma om något går snett – ring 112