Färdiga skollektioner ska öka barnens vattenvana

Att bada, åka båt eller skridskor kan ge fina upplevelser, men tänk om man inte kan eller vågar? Sjöräddningssällskapet Junior är en ny satsning för att uppmuntra barn att lära sig om badvett, båtvett och isvett.


Utbildningsmaterialet Sjöräddningssällskapet Junior kan få fler barn att vistas säkert i närheten av vatten.

Tanken med satsningen är att öka kunskapen kring vatten och riktar sig till barn från förskoleklass till årskurs tre. Två färdiga lektioner finns framtagna, en teoretisk och en idrottslektion, som är anpassade till läroplanen.


– Idag finns det stora skillnader i vattenvanan beroende på var du växer upp någonstans. Sjöräddningssällskapet vill vara med och utjämna den skillnaden, och vi vet att skolan har en viktig roll att spela där. Men vi vet också att det som lärare kan vara svårt att hitta rätt nivå på kunskapen och planera lektioner som fungerar för en hel klass, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet.

Att förebygga olyckor vid vatten genom att informera är en viktig del av Sjöräddningssällskapets arbete. Som ideell förening finns det dock inte möjlighet att träffa alla barn själva, och då är ett effektivt sätt att nå ut att hjälpa lärare att hålla lektioner i ämnet. Från test på skolor har föreningen fått både positiva reaktioner och bra feedback som hjälpt till att förfina konceptet.


– Både elever och personal gillar bad- och båtvettsmaterialet. Eleverna hade roligt under lektionerna och tog till sig kunskaperna. Vi lärare uppskattar det lättanvända materialet/lärarhandledningen där man enkelt kan lägga till och minska ner utifrån gruppens/individens behov, säger Sofia Forsberg , lärare Idrott & Hälsa, Långmosseskolan, Göteborg.


Satsningen har möjliggjorts av Föreningen Solstickan, som gjort en öronmärkt donation.


– Vi hoppas på att materialet kan få ett långt liv och göra mycket nytta på landets skolor. Men det räcker med att vi kan förhindra att ett enda barn drunknar för att det ska vara värt alla insatser, säger Emma Valham.

Sjöräddningssällskapets skolmaterial finns att hämta här: www.sjoraddning.se/skola