Extremlöpning i Smålands vildmark

Den 26 maj arrangeras terrängloppet Vilden X-Trail vid Taberg i Småland för femte gången. Vilden X-Trail är en utmaning på naturens villkor – en lika brutal som vacker extremlöpning och vildmarksupplevelse.


Tävlingsledarna Henrik Ulldahl och Martin Beijer. Foto: NOOR Studio

I år har banan fått ny sträckning där klasserna Vilden och Extremvilden tar deltagarna längs Tabergsån, genom storslagen vildmark och blöta kärr, för att slutligen passera urberget Taberg på 343 m.ö.h. Dessutom flyttar arrangemanget till Hotellplan i Taberg med möjlighet till dusch och ombyte hos Trim Friskvårdscenter.


– Det känns fantastiskt kul att förnya Vilden X-Trail med ny arena och nya banor för att på så sätt tillgängliggöra arrangemanget mitt inne i Taberg. Tävlingen genomförs dessutom på lördagseftermiddagen, vilket skapar perfekta förutsättningar för en avslappnad stämning åt publik och deltagare vid Hotell Taberg, berättar tävlingsledarna Henrik Ulldahl och Martin Beijer.


Extremvilden mäter 12 500 meter och på denna sträcka passeras 450 höjdmeter. En perfekt förberedelse inför sommarens många lopp i fjällmiljö. Löparna passerar arenan 3 km före mål, vilket ger publiken möjlighet att heja på sina vänner, för att sedan avsluta stenhårt i bland annat stentrappor upp till toppen och därefter följa den historiska masugnsstigen ner.

För de mindre extrema löparna erbjuds klassen Vilden som har mycket gemensamt med Extremvilden men nöjer sig med att passera Tabergs topp en gång. 7 500 meter med 200 höjdmeter ska då klaras av.


Barn och vuxna som vill ta det lite lugnare kan delta i klassen Lillvilden. Där kan man välja mellan att springa ett varv – 1 500 meter med 35 höjdmeter – eller två varv.