Engångsfritt evenemang växer i Göteborg

Diskbara tallrikar, rabatt vid medhavd låda och mugg, pantsystem för matlådor, dricksvattenposter, inspirerande tal i Green Corner, Bältespännarparken och aktiviteter i alla matområden. Engångsfritt evenemang skalar upp inför årets Gothenburg Culture Festival.


Green Corner är en del av hållbarhetssatsningen under Gothenburg Culture Festival. Foto: Johanna Montell

Förra året startade Gothenburg Culture Festival (tidigare Kulturkalaset) resan mot att bli ett engångsfritt evenemang 2021. Bland annat fick de som köpte mat i medhavd låda tio procent rabatt, något som utnyttjades av 6 500 besökare. Över hälften av besökarna fyllde på sin medhavda flaska med vatten från någon av de 20 dricksvattenposterna och tio procent köpte kaffe i medhavd mugg. 3 000 engångsfria öl såldes.


– Gensvaret var fantastiskt, säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten. Vi gjorde en enkät bland besökarna och 99 procent svarade att de gillade satsningen. Avfallets negativa påverkan på klimat och miljö har inte undgått någon. Nedskräpning, plast i havet, krympande råvaror, klimatutsläpp – allt detta minskar om vi kan minska avfallet och engångsartiklarna.

Inför årets Gothenburg Culture Festival har satsningen på engångsfritt skalats upp ytterligare. Bältespännarparken får en ännu större diskmobil för att försöka göra hela området engångsfritt. Mat och dryck kommer att serveras på diskbara porslinstallrikar, muggar och glas. Nytt för i år blir även ett pantsystem för matlådor. Besökarna kan köpa en flergångsmatlåda med spork, använda den när man köper mat på festivalen och sedan panta tillbaka den eller behålla den.


Matlådan som säljs på festivalen kan pantas tillbaka eller behållas och användas efter festivalen, till exempel för hämtlunch. Foto: Johanna Montell

Liksom förra året får besökarna tio procent rabatt vid matköp i egen medhavd flergångslåda, de kan fylla på vatten vid de 20 vattenposterna och lyssna till inspirerande föreläsningar i Green Corner och dansa diskdisco varje dag kl 12–13 – garanterat avfallsfritt.


Göteborgs Stads arbete med att förebygga avfall har vunnit fem priser, varav ett specifikt för Engångsfritt evenemang, och nu sprider sig satsningen till flera arrangörer i landet.


– 2021 ska hela Gothenburg Culture Festival vara engångsfritt. Vi ser att det här är en nödvändig utveckling och det är viktigt att vi gör vad vi kan, inte minst för att inspirera andra verksamheter och festivaler. Förutom att det är nödvändigt för miljön, ligger engångsfritt också helt rätt i tiden, säger Filip Eklund, miljöansvarig och producent på Göteborg & Co för Gothenburg Culture Festival.