​En idrottsrörelse i regnbågens färger

Riksidrottsförbundet är inne i ett intensivt arbete med att göra idrotten mer inkluderande – en öppen idrottsrörelse där alla är välkomna. Att prata om, arbeta för ökad kunskap, förändra, manifestera och stå upp för idrottens värdegrund är delar i arbetet. Därför är Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen också aktiva under Europride. 


Stockholm Pride 2017. Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Att synliggöra hetero- och cis-normer är en viktig del i arbetet för att öka inkluderingen, se till att personer känner sig välkomna, mår bra och kan vara sig själva fullt ut i idrottsrörelsen oavsett sexuell läggning eller könsidentitet/uttryck.


– Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen behöver vara tydliga med vad vi står för och samtidigt arbeta för ökad kunskap. Det är viktigt att vi skapar möjligheter till samtal och tar ställning. Deltagandet i Europride är en självklarhet som en manifestation av idrottens värdegrund och en del i vårt arbete för en mer inkluderande idrott, säger Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Riksidrottsförbundets aktiviteter under Europride

30 juli 16.00-16.45 Europride House – En idrottsrörelse i regnbågens färger Panelsamtal om vad som sker och har skett i idrottsrörelsen för att öka normmedvetenheten och göra idrotten mer inkluderande. Samtalet leds av Sofia B Karlsson, utbildningsansvarig jämställdhet och inkludering på Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Läs mer här.

31 juli 14.00 P1 Kultur – Idrottsrörelsen och hbtq – en kärlekshistoria? Sofia B Karlsson deltar i Sveriges Radio live som sänder under Prideveckan från Europride Housei stockholm. Samtal med bågskytten Isaa Sand, Radiosportens Alexander Lundholm med flera.

3 augusti 16.30-17.00 Pride Park. Informellt samtal med internationella journalister om hbtq och idrottsrörelsens arbete med inkludering. Riksidrottsförbundet berättar om förändringsarbetet som sker och lyssnar till utmaningar som finns i andra länder. 

4 augusti 13.00 Prideparaden i Stockholm.  Riksidrottsförbundet koordinerar idrottsrörelsens deltagande och manifestation för en inkluderande idrott.


Tusentals från idrottsrörelsen kommer att samlas för att tillsammans skejta, spela basket, amerikansk fotboll, rugby, göra volter, dansa, spela rollerderby eller gå med i prideparaderna i Stockholm och Göteborg.